Vaniljvåfflor med kardemumma

Riktiga festvåfflor! Perfekta till efterrätt eller fika. Vispgrädde eller frukt är gott till.

Du behöver

Receptet är för 2-4 personer.

  • 100 g smör eller margarin
  • 4 dl mjölk
  • 240 g vetemjöl (4 dl)
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 krm malen kardemumma
  • 3 ägg

Gör så här:

Smält smöret eller margarinet, blanda det med mjölken och låt det svalna.

Knäck äggen och dela gulan från vitan. Häll gulan i mjölken och spara vitan.

Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kardemumma.

Vispa ner mjölblandningen i mjölkblandningen och ställ smeten svalt i 15 minuter.

Vispa äggvitan hårt och blanda ner den i smeten.

Grädda och servera våfflorna nygräddade.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Tina
29 oktober 2012

Just provat och tyckte att de smakade mest mjöl. La sig som en klump i magen.

Kommentar av Ingela Glansholm
26 mars 2012

Vi tillsatte mer av kardemumma och vanilj och även en del salt innan vi blev helt nöjda med smaken


Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Efterrätter

Krydda kakan!

En god kaka till kaffet är aldrig fel. Prova en Ingerfärs- och kardemummakaka till efterrätt eller fika!

efterratter.se

Glutenfritt

Glutenfria småkakor som alla gillar!

Allt fler väljer bort gluten och vi bakar såklart glutenfria kolakakor!

glutenfriarecept.se


Enkel festmat

Viltskav till mer än bara grytor!

Färdigt renskav är den lätta vägen till lyxiga vilträtter på några minuter. Allt från renskavspytt till klassisk viltgryta passar både helgkväll som vardag!

Viltkött har ofta mycket smak och lagar du renskav behöver du sällan krydda med örtkryddor. Låt istället råvarorna hjälpa varandra och locka fram de enkla smakerna.
En klassisk viltskavsgryta med enbär, svamp och lingon värmer och är enkel festmat som passar när man vill ha rejäl, varm mat. Men viltskav från frysen passar lika bra i en pasta carbonara eller i en risotto som får fint mustig smak.
Tillsammans med rotfrukter blir viltskav en god viltskavspytt, eller en renskavspytt som en vildare variant av pyttipanna.
Serverad du renskav med rödbetor och timjan har du en lyxig helgrätt som passar fint med grönsallad och hembakat bröd!
Äter inte alla i sällskapet kött? Det går faktiskt att göra en vegetarisk variant – vegetarisk renskavsgryta på Quorn, som smakar vilt och riktigt bra!

 viltskav.se