Tips och Trix

 

  • Låt gärna våffelsmeten vila en stund innan du börjar gräddningen. Smeten blir tjockare, våfflorna luftigare och frasigare. Det går också bra att göra smeten dagen innan och ställa den i kylen under natten.
  • Vispa gärna i smeten mellan gräddningarna eftersom mjölet i de flesta smetar vill sjunka till bottnen! Detta gäller särkilt dem med fiberrikare mjöl och majsmjölsvåfflor. Rör lite försiktigare i jästdegen dock. Annars kan de tappa jäskraft.
  • Om du vill slippa sladdriga våfflor skall du låta dem svalna var för sig på galler. Var dock aktsam om du varmhåller dem. De blir gärna till skorpor om de ligger i ugnen för länge!
  • Om du använder ett våffeljärn utan teflon är det bäst att smörja laggarna före första gräddningen, även om du har mycket smör i smeten. Om smeten inte innehåller så mycket fett kan det bli nödvändigt att smörja oftare.
  • I de fall där man bara använder smöret till gräddningen kan du smälta smöret och hälla det i smeten istället. Då behövs inget smör till gräddningen förutom till första laggen.
  • För att få riktigt god smörsmak på våfflorna skall du vara aktsam när det skall smältas. Det får inte koka. Smält antingen på låg värme och lyft av kastrullen när smöret knappt smält färdigt, eller använd vattenbad.
  • Om du inte kan använda smör går det att använda flytande vegetabiliska oljor eller matfetter till de recept där smöret skall vara smält. Tänk på att vissa oljor kan ge smak. Solrosolja ger till exempel en nötaktig smak.
  • Det går även utmärkt att använda flytande matfett typ olivolja eller liknande till att smörja laggarna med.

 


Kommentar av Esso kalix
14 mars 2011

Eör att få riktigt frasiga våfflor använd "ankommen"

gr4ädde. Därmed menas grädde som är på väg att bli

sur. Det syrliga i grädden gör våfflorna mera frasiga

Kommentar av Vikky
25 mars 2010

bra tips =)

 

Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Julkakor

Julens godaste fruktkaka med punsch och vanilj!

Vi älskar fruktkakor! Till jul är de söta kakorna sprängfyllda med syltad frukt och russin ett måste. Årets nyhet blir fruktkaka smaksatt med punsch och vanilj.

Någonting mer klassiskt till jul än fruktkakor är svårt att tänka sig. Och nästan alltid blir dessa välmatade kakor bättre i smaken om de bakas i god tid före jul och får vila svalt tills de ska serveras. Många bakar den tyska varianten, stollen som är fylld med mandel. Andra vill ha en gammaldags korintkaka där de lite syrliga korinterna sätter smaken. Vår klassiska fruktkaka med citronskal och syltad apelsinskal är perfekt till julkaffet, te eller het glögg. Nytt för den här julen är ett recept på fruktkaka med vanilj och punsch. Passar perfekt att servera i tunna skivor till glöggen en kylig vintereftermiddag. Baka den redan nu och lagra den till jul så hinner smakerna bli ännu bättre.

 julkakor.se

Sopprecept

Squashsoppa

Prova en krämigt god squashsoppa. Helt mjölkfri dessutom!

sopprecept.se

Enklaste - och godaste - pastan

Pasta på italienska

Ibland är den dyrbaraste ingrediensen tid. Så är fallet med hemlagad pasta som smakar fantastiskt men bara kräver ägg, mjöl och lite salt samt en del tid och kärlek.

pastarecept.nu


Pajrecept

Bekväma pajer

Paj är latmat. Sköter sig själv i ugnen och kan lagas i förväg. Smart och gott!

En smidigare maträtt än paj är svårt att tänka sig. Möjlig att fylla med det du har hemma och variera i det oändliga. Tål att lagas i förväg och värmas när gästerna kommer. Perfekt att ha i frysen när det är bråttom. Självklar på buffén, som lunch, till helgmiddagen… De flesta pajer går dessutom att äta både varma och kalla – bra matsäcksmat.
Variera den klassiska köttfärspajen och gör köttfärspaj med fetaost. Prova viltfärspaj eller lammfärspaj – smakrikt och ett bra miljöval om du väljer kött. Gillar du pajer med ost finns förutom klassiker som västerbottenostpaj, varianter på fetaostpaj och god chèvrepaj. En kikärtspaj eller tomatpaj blir ett bra tillbehör på buffén eller som en enkel, kryddig lunch!

 pajrecept.se