Tips och Trix

 

  • Låt gärna våffelsmeten vila en stund innan du börjar gräddningen. Smeten blir tjockare, våfflorna luftigare och frasigare. Det går också bra att göra smeten dagen innan och ställa den i kylen under natten.
  • Vispa gärna i smeten mellan gräddningarna eftersom mjölet i de flesta smetar vill sjunka till bottnen! Detta gäller särkilt dem med fiberrikare mjöl och majsmjölsvåfflor. Rör lite försiktigare i jästdegen dock. Annars kan de tappa jäskraft.
  • Om du vill slippa sladdriga våfflor skall du låta dem svalna var för sig på galler. Var dock aktsam om du varmhåller dem. De blir gärna till skorpor om de ligger i ugnen för länge!
  • Om du använder ett våffeljärn utan teflon är det bäst att smörja laggarna före första gräddningen, även om du har mycket smör i smeten. Om smeten inte innehåller så mycket fett kan det bli nödvändigt att smörja oftare.
  • I de fall där man bara använder smöret till gräddningen kan du smälta smöret och hälla det i smeten istället. Då behövs inget smör till gräddningen förutom till första laggen.
  • För att få riktigt god smörsmak på våfflorna skall du vara aktsam när det skall smältas. Det får inte koka. Smält antingen på låg värme och lyft av kastrullen när smöret knappt smält färdigt, eller använd vattenbad.
  • Om du inte kan använda smör går det att använda flytande vegetabiliska oljor eller matfetter till de recept där smöret skall vara smält. Tänk på att vissa oljor kan ge smak. Solrosolja ger till exempel en nötaktig smak.
  • Det går även utmärkt att använda flytande matfett typ olivolja eller liknande till att smörja laggarna med.

 


Kommentar av Esso kalix
14 mars 2011

Eör att få riktigt frasiga våfflor använd "ankommen"

gr4ädde. Därmed menas grädde som är på väg att bli

sur. Det syrliga i grädden gör våfflorna mera frasiga

Kommentar av Vikky
25 mars 2010

bra tips =)

 

Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Lasagne

Smakfull pasta

En ångande lasagne höjer värmen och ger helgkänsla! Gör en god klassiker eller hitta en ny favorit.

lasagne.nu

Brödrecept

Utflykt!

Dags för utflykt i solskenet! Baka ett gott utflyktsbröd som passar ostmackan!

hembakatbrod.se


Sockerkakor

Lättbakad sockerkaka

Ibland är det enkla det allra godaste. En lättbakad sockerkaka förgyller fikastunden i kulna januari.

Sockerkakor kan bakas och serveras på så många olika sätt. Otroliga tårtor, bakelser eller rulltårtor...

Men ibland är det enkla gott nog, jag till och med det godaste! Baka en enkel sockerkaka som passar fint till eftermiddagsteet eller kaffet. Lite vispad grädde och en god sylt till, kanske? Visst passar sockerkan också fint på kakfatet - men den klarar sig lika bra på egen hand. Enkelt men gott! Eller kanske till och med enklast men godast?

 sockerkakor.se