Söta våfflor

Våfflor

Chokladvåfflor

Antal personer

Du behöver:

  • 100 g vetemjöl
  • 2 msk kakao
  • 3 äggulor
  • 2 dl grädde
  • 1 tsk malen kanel
  • ½ tsk malen kardemumma
  • 1 tsk vaniljsocker
  • rivet skal från ½ apelsin
  • 30 g smält smör
  • 3 ägg
  • 50 g strösocker, gärna hälften rårörsocker typ muscovadosocker

Gör så här:

Blanda mjöl, vaniljsocker och kakao i en skål. Rör ner äggulor, grädde, kryddor, apelsinskal och det smälta smöret. Låt vila i cirka 10 minuter. Vispa äggvitorna med en nypa salt till halvtjockt skum, tillsätt sockret och vispa vidare tills det liknar en mjuk maräng. Rör ner cirka en tredjedel av äggvitan till smeten åt gången. Grädda försiktigt, eftersom chokladen gör att våfflorna blir brända fortare.

 


Kommentar av Mia
22 mars 2011

Hej! Jag antar att det är så att ni menar att de 3 ägg som står i slutet av receptet är äggvitorna? Kan man ta vilken fetthalt som helst på grädden? Jag brukar köpa grädde med fetthalt på 4 el 5% och ha i de recept som inte kräver vispad grädde eftersom jag vill ha ner fetthalten i min mat.

Kommentar av Mats
20 juni 2009

superogda!

ett recept på blåbärsvåfflor skulle uppskattas!!

Kommentar av osignerat
25 mars 2009

Gott med banansmak, kanske mer kakao i?

Kommentar av olle
25 mars 2010

jätte gott

Kommentar av blabla
27 mars 2010

blev på tok för mjuka!

Kommentar av dameit
13 augusti 2010

mums

Kommentar av Gotland
11 november 2008

Härlig sida!

 

Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Julkakor

Julens godaste fruktkaka med punsch och vanilj!

Vi älskar fruktkakor! Till jul är de söta kakorna sprängfyllda med syltad frukt och russin ett måste. Årets nyhet blir fruktkaka smaksatt med punsch och vanilj.

Någonting mer klassiskt till jul än fruktkakor är svårt att tänka sig. Och nästan alltid blir dessa välmatade kakor bättre i smaken om de bakas i god tid före jul och får vila svalt tills de ska serveras. Många bakar den tyska varianten, stollen som är fylld med mandel. Andra vill ha en gammaldags korintkaka där de lite syrliga korinterna sätter smaken. Vår klassiska fruktkaka med citronskal och syltad apelsinskal är perfekt till julkaffet, te eller het glögg. Nytt för den här julen är ett recept på fruktkaka med vanilj och punsch. Passar perfekt att servera i tunna skivor till glöggen en kylig vintereftermiddag. Baka den redan nu och lagra den till jul så hinner smakerna bli ännu bättre.

 julkakor.se

Viltskav

Vildare matlagning

I frysdisken finns flera sorters viltskav att välja på. Låt viltsmaken komma fram eller tämj den - prova renskav med äpple!

viltskav.se

Picknick till 6 juni

Fira nationaldagen med en härlig picknick!

Svenskare än vår svenska natur kan det väl inte bli? Fira 6 juni och allemansrätten, packa en härlig picknickkorg - kanske med fyllda baguetter med brie och aprikos!

utflyktsmat.se


Soppa

Soppa räddar vardagen

En gryta full med ångande tomatsoppa, till det en bit gott bröd. Vad sägs om en sådan vardagsmiddag?

Det är inte fel att ha en stor gjutjärnsgryta hemma. Då kan nämligen ett par middagar förberedas - grönsakssoppa är ett typiskt exempel på en rätt som blir bättre av att stå någon dag. Se bara till att inte koka grönsakerna till oigenkännlighet!

Skulle det bli rester över av tomatsoppan (inte särskilt troligt) går den enkelt att omvandla till god pastasås, kryddad och klar. Gott bröd, kanske olivbröd, är nästan ett måste för en riktigt god soppmåltid. Länge leve vardagshjältarna!

 sopprecept.se