Våfflor från Norge

Våfflor är något som våra norska grannar gärna äter på fredagarna, helst med mesost och smör på.

Receptet räcker till cirka 10 laggar. Mera tips här.

Våfflor

Kardemumma våfflor

Du behöver

  • 100 g smält smör
  • 4 ägg
  • 4-5 msk socker
  • 1/2 tsk kardemumma
  • 400 g vetemjöl (6,7 dl)
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 5 dl mjölk

Gör så här

Blanda bakpulver, kardemumma och vetemjöl. Häll i något mer än hälften av mjölken och rör till en jämn smet. Tillsätt äggen och resten av mjölken. Låt smeten svälla i minst 30 minuter. Smält smöret och låt det svalna lite. Rör ner det i smeten. Grädda. Servera med fina skivor getost och smör.

 


Kommentar av Eksilsvenske
25 mars 2014

Norska våfflor är jättegoda och ja, det är i stort sett alltid massor av kardemumma i! Och brunost borde man väl kunna köpa någonstans i Sverige också? Annars mesost + sylt som substitut (eller med smetana, det kan man ju köpa i Sverige nu). Den största skillnaden, tycker jag, är att norska våfflor är väldigt mjuka, inte det minsta lilla frasiga.

Kommentar av anna
18 november 2010

Norge har den godaste maten lätt! verkligen sinnessjukt gott.

Kommentar av Halvnorskan
28 mars 2009

Kardemummavåfflor är ett ord. Jag har aldrig ätit en norsk våffla med kardemumma i, men brunost det brukar de norska delarna av familjen ha på. Blir man någonsin erbjuden römme till så gäller det att vara medveten om att römme är ungefär samma sak som creme freche, annars blir man lätt snopen.

Svar av mej
16 april 2011

Svenska ordet för römme är gräddfil och det är det sista jag personligen skulle lägga på min våffla, näst efter brunosten då förståss ;)

Svar av Römme är fet gott!
30 juli 2011

Römme kan inte vara det svenska ordet för gräddfil, det skiljer ju så där 28% i fetthalt. Jag har med stor glädje haft Römme på Norska våfflor. Privat importerar varje sommar då den ju tyvärr inte finns i svensk butik......

Ogranskad kommentar. Vid granskning kan den redigeras eller avpubliseras.
Svar av siv
13 juni 2014

Nej någon svensk römme finns ej men creme fraich är väl det närmaste man kommer.

Kommentar av mintjej
2 februari 2010

hej!

Idag i skolan så åt vi norska våfflor!

dom var väldigt goda kan jag säga!

Man blev mätt efter dom;).

Ska baka ofta såna där!<3

Svar av pontuslinden
2 februari 2010

haha men ja dom var oxå goda.

jag bakade dom hemma själv med min mamma och det blev RIKTIGT gott!

Kommentar av AK i Trollhättan
24 mars 2009

Har alldrig hörd om kardemumma i Våffler. det får jag testa, jag återkommer. Mvh: AK i Trollhättan

Kommentar av osignerat
8 maj 2010

Inte mesost!!! Getost, det är en jä... skillnad

Kommentar av Bamseline
31 januari 2009

Ja vaffler uten kardemomma er ikke vaffler for mig.

Har bodd i sverige i 20 år å mine barn å venner elsker mine vaffler..dessa er også goda till grillpölser som er lindat med bacon..pröv och smak..

Kommentar av renata
8 september 2010

hej, jag tycka att baka svensk och norsk kakor och tänke den vafflorna är mycket gott. Richtig gott

Kommentar av Dotter
25 juni 2008

Aldrig hört talas om att det ska vara kardemumma i norska våfflor?

Men att vi äter dom med mesost är helt sant, och så gott!

Kommentar av Bente på lyckbacken
12 mars 2008

Hei alle svensker. I Norge spiser vi vafler som kaffemat. Vaflene er sötere og vi spiser dem oftest med sylt og creme fraiche. Jeg arbeider på et servicehus i Sverige og de gamle elsker mine norske vafler. Kram från en norsk tjei

Äldre kommentarer

|  1  | 2 |

 

Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Festgryta

Burgundisk köttgryta

Vin passar inte bara till maten. Gör en mustig burgundisk köttgryta till helgen!

helgmenyn.se

Sallader med gryn

Grynen som gör det

Nu är våren här och det är dags att damma av picknickkorgen. Packa ner en matig kamutvetesallad med avocado och mozzarella!

salladsrecept.se


Lättlagad snabbmat

Hemgjorda piroger

Piroger är hemlagad snabbmat. Fyll frysen med köttfärspiroger och ta fram när det är bråttom!

Mjuka bröd med god fyllning är tacksamt att kunna trolla fram på några minuter. Har du gjort en stor omgång piroger är det lätt att värma så många som det går åt. Och piroger är också bra utflyktsmat eller mellanmål.
Fyll pirogerna med din favoritfyllning: Vegetariskt med fetaost eller kanske veganska piroger med ris och lök?
Eller så lagar du en omgång klassiska piroger fyllda med köttfärs och ost. Den som vill ha riktigt smakrika piroger använder getost och gör piroger med chèvre. Snabbt, gott och hemlagat!

 helgmenyn.se