Våfflor från Norge

Våfflor är något som våra norska grannar gärna äter på fredagarna, helst med mesost och smör på.

Receptet räcker till cirka 10 laggar. Mera tips här.

Våfflor

Kardemumma våfflor

Du behöver

  • 100 g smält smör
  • 4 ägg
  • 4-5 msk socker
  • 1/2 tsk kardemumma
  • 400 g vetemjöl (6,7 dl)
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 5 dl mjölk

Gör så här

Blanda bakpulver, kardemumma och vetemjöl. Häll i något mer än hälften av mjölken och rör till en jämn smet. Tillsätt äggen och resten av mjölken. Låt smeten svälla i minst 30 minuter. Smält smöret och låt det svalna lite. Rör ner det i smeten. Grädda. Servera med fina skivor getost och smör.

 


Kommentar av Eksilsvenske
25 mars 2014

Norska våfflor är jättegoda och ja, det är i stort sett alltid massor av kardemumma i! Och brunost borde man väl kunna köpa någonstans i Sverige också? Annars mesost + sylt som substitut (eller med smetana, det kan man ju köpa i Sverige nu). Den största skillnaden, tycker jag, är att norska våfflor är väldigt mjuka, inte det minsta lilla frasiga.

Kommentar av anna
18 november 2010

Norge har den godaste maten lätt! verkligen sinnessjukt gott.

Kommentar av Halvnorskan
28 mars 2009

Kardemummavåfflor är ett ord. Jag har aldrig ätit en norsk våffla med kardemumma i, men brunost det brukar de norska delarna av familjen ha på. Blir man någonsin erbjuden römme till så gäller det att vara medveten om att römme är ungefär samma sak som creme freche, annars blir man lätt snopen.

Svar av mej
16 april 2011

Svenska ordet för römme är gräddfil och det är det sista jag personligen skulle lägga på min våffla, näst efter brunosten då förståss ;)

Svar av Römme är fet gott!
30 juli 2011

Römme kan inte vara det svenska ordet för gräddfil, det skiljer ju så där 28% i fetthalt. Jag har med stor glädje haft Römme på Norska våfflor. Privat importerar varje sommar då den ju tyvärr inte finns i svensk butik......

Ogranskad kommentar. Vid granskning kan den redigeras eller avpubliseras.
Svar av siv
13 juni 2014

Nej någon svensk römme finns ej men creme fraich är väl det närmaste man kommer.

Kommentar av mintjej
2 februari 2010

hej!

Idag i skolan så åt vi norska våfflor!

dom var väldigt goda kan jag säga!

Man blev mätt efter dom;).

Ska baka ofta såna där!<3

Svar av pontuslinden
2 februari 2010

haha men ja dom var oxå goda.

jag bakade dom hemma själv med min mamma och det blev RIKTIGT gott!

Kommentar av AK i Trollhättan
24 mars 2009

Har alldrig hörd om kardemumma i Våffler. det får jag testa, jag återkommer. Mvh: AK i Trollhättan

Kommentar av osignerat
8 maj 2010

Inte mesost!!! Getost, det är en jä... skillnad

Kommentar av Bamseline
31 januari 2009

Ja vaffler uten kardemomma er ikke vaffler for mig.

Har bodd i sverige i 20 år å mine barn å venner elsker mine vaffler..dessa er også goda till grillpölser som er lindat med bacon..pröv och smak..

Kommentar av renata
8 september 2010

hej, jag tycka att baka svensk och norsk kakor och tänke den vafflorna är mycket gott. Richtig gott

Kommentar av Dotter
25 juni 2008

Aldrig hört talas om att det ska vara kardemumma i norska våfflor?

Men att vi äter dom med mesost är helt sant, och så gott!

Kommentar av Bente på lyckbacken
12 mars 2008

Hei alle svensker. I Norge spiser vi vafler som kaffemat. Vaflene er sötere og vi spiser dem oftest med sylt og creme fraiche. Jeg arbeider på et servicehus i Sverige og de gamle elsker mine norske vafler. Kram från en norsk tjei

Äldre kommentarer

|  1  | 2 |

 

Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Fettisdagen

Baka semlor med mjuk maräng till fettisdagen!

Vi älskar semlor! Årets absolut hetaste nyhet är semlor med mjuk färskmaräng på mandelfyllningen!

Stora, klassiska semlor fyllda med fluffig grädde. Eller minisemlor? Kanske en wienersemla, karlsbader, chokladsemla eller hallonsemlor? Lemon-curd-semla, tiramisù-semla eller semmelmuffins? Lingonsemla, chokladmoussemla eller vaniljsemla … Att skapa nya varianter av den klassiska semlan med mandelmassa och vispgrädde har verkligen spridit sig. Då vi på pepparochsalt var tidigt ut med att experimentera är det inte konstigt att vi har tagit fram några av de bästa recepten på hemgjorda semlor. Vilken blir då årets godaste nyhet på Fettisdagen? Självklart ett helt nytt recept på semla med färsk maräng. Nytt och spännande! Men oavsett om du vågar prova nytt är hembakat godast. Och hos oss får du både tips och recept för att skapa de allra bästa semlorna.

 semlor.nu

Enkel helglyx

Festpotatis till helgen

Helgmiddag med klass ordnar du lätt med pepparrotspotatis i ugn!

helgmenyn.se

Kakor

Äppelfest!

Äpplen kan användas till de mest skilda rätter. Från äppelmos till kryddig äppelkaka.

bakakaka.se


Muffins

Räddningen i en veckad pappersform

När det plötsligt knackar på dörren är det skönt att ha en snabb fikalösning till hands. Kladdkakemuffins kan vara räddningen!

Snabbakade, enkla och oemotståndliga - muffins finns i många skepnader och fungerar alltid. Allt från morotskaka i muffinsform, via svartvinbärsmuffins till riktigt fullproppade nöt- och chokladmuffins som kan fresta de flesta.

Gör en maffig efterrätt på några minuter: klyv en chokladmuffin och fyll med vispad grädde och banan. Eller servera morotssconesmuffins med smör och apelsinmarmelad...

 bakakaka.se