Våfflor från Norge

Våfflor är något som våra norska grannar gärna äter på fredagarna, helst med mesost och smör på.

Receptet räcker till cirka 10 laggar. Mera tips här.

Våfflor

Kardemumma våfflor

Du behöver

  • 100 g smält smör
  • 4 ägg
  • 4-5 msk socker
  • 1/2 tsk kardemumma
  • 400 g vetemjöl (6,7 dl)
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 5 dl mjölk

Gör så här

Blanda bakpulver, kardemumma och vetemjöl. Häll i något mer än hälften av mjölken och rör till en jämn smet. Tillsätt äggen och resten av mjölken. Låt smeten svälla i minst 30 minuter. Smält smöret och låt det svalna lite. Rör ner det i smeten. Grädda. Servera med fina skivor getost och smör.

 


Kommentar av Eksilsvenske
25 mars 2014

Norska våfflor är jättegoda och ja, det är i stort sett alltid massor av kardemumma i! Och brunost borde man väl kunna köpa någonstans i Sverige också? Annars mesost + sylt som substitut (eller med smetana, det kan man ju köpa i Sverige nu). Den största skillnaden, tycker jag, är att norska våfflor är väldigt mjuka, inte det minsta lilla frasiga.

Kommentar av anna
18 november 2010

Norge har den godaste maten lätt! verkligen sinnessjukt gott.

Kommentar av Halvnorskan
28 mars 2009

Kardemummavåfflor är ett ord. Jag har aldrig ätit en norsk våffla med kardemumma i, men brunost det brukar de norska delarna av familjen ha på. Blir man någonsin erbjuden römme till så gäller det att vara medveten om att römme är ungefär samma sak som creme freche, annars blir man lätt snopen.

Svar av mej
16 april 2011

Svenska ordet för römme är gräddfil och det är det sista jag personligen skulle lägga på min våffla, näst efter brunosten då förståss ;)

Svar av Römme är fet gott!
30 juli 2011

Römme kan inte vara det svenska ordet för gräddfil, det skiljer ju så där 28% i fetthalt. Jag har med stor glädje haft Römme på Norska våfflor. Privat importerar varje sommar då den ju tyvärr inte finns i svensk butik......

Ogranskad kommentar. Vid granskning kan den redigeras eller avpubliseras.
Svar av siv
13 juni 2014

Nej någon svensk römme finns ej men creme fraich är väl det närmaste man kommer.

Kommentar av mintjej
2 februari 2010

hej!

Idag i skolan så åt vi norska våfflor!

dom var väldigt goda kan jag säga!

Man blev mätt efter dom;).

Ska baka ofta såna där!<3

Svar av pontuslinden
2 februari 2010

haha men ja dom var oxå goda.

jag bakade dom hemma själv med min mamma och det blev RIKTIGT gott!

Kommentar av AK i Trollhättan
24 mars 2009

Har alldrig hörd om kardemumma i Våffler. det får jag testa, jag återkommer. Mvh: AK i Trollhättan

Kommentar av osignerat
8 maj 2010

Inte mesost!!! Getost, det är en jä... skillnad

Kommentar av Bamseline
31 januari 2009

Ja vaffler uten kardemomma er ikke vaffler for mig.

Har bodd i sverige i 20 år å mine barn å venner elsker mine vaffler..dessa er også goda till grillpölser som er lindat med bacon..pröv och smak..

Kommentar av renata
8 september 2010

hej, jag tycka att baka svensk och norsk kakor och tänke den vafflorna är mycket gott. Richtig gott

Kommentar av Dotter
25 juni 2008

Aldrig hört talas om att det ska vara kardemumma i norska våfflor?

Men att vi äter dom med mesost är helt sant, och så gott!

Kommentar av Bente på lyckbacken
12 mars 2008

Hei alle svensker. I Norge spiser vi vafler som kaffemat. Vaflene er sötere og vi spiser dem oftest med sylt og creme fraiche. Jeg arbeider på et servicehus i Sverige og de gamle elsker mine norske vafler. Kram från en norsk tjei

Äldre kommentarer

|  1  | 2 |

 

Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Laga mer fisk!

Mat med gott rykte

Inte bara nyttiga utan dessutom fulla med smak. Bjud på klassiskt dillkryddade laxkotletter!

fiskrecept.nu

Varma soppor

Snabb ärtsoppa

Mixat är inte slätstruket! Gör grön ärtsoppa och locka fram smaker på några minuter.

sopprecept.se


Bakelser

Egna mazariner

Mazariner i plast smakar förpackning. Baka mazariner själv och njut av skillnaden!

Småkakor i butikshyllan är ett sorgligt kapitel. Speciellt om det handla om fyllda bitar. Tillsatserna haglar och smaken lyser med sin frånvaro. Men det är lätt att göra egna mazariner. Smörjer du bara formarna noga kan du baka klassiska mazariner eller goda äppelmazariner utan större besvär. Oavsett om du river egen mandel eller utgår från mandelmassa får du bakverk långt godare än de plastiga butikskakorna.

 bakakaka.se