Matiga havrevåfflor

Goda och mättande våfflor med kryddig smak och skinka eller korv i smeten.

8- 10 våfflor

Du behöver:

  • 4 dl mjölk
  • 3 dl havregryn
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 ägg
  • 2 msk rapsolja
  • 80 g rökt skinka eller kryddig korv
  • 4 soltorkade tomater
  • 1 krm basilika
  • 2 krm paprikapulver
  • 1 krm salt

Gör så här:

Blanda samman mjöl och havregryn i en bunke, tillsätt bakpulver, salt och kryddor. Fintärna skinkan. Vispa mjölk och ägg och blanda ner oljan. Vispa eller mixa i mjöl- och kryddblandningen. Rör ner skinkan.

Låt nu smeten stå och svälla minst 15 minuter innan den gräddas.

Servera med färska tomater och gärna parmesanost.


Kommentar av grius
30 januari 2014

Ni som vill ha havrevåffla(som dessutom är helt mjölkfri) borde testa "mitt" recept

2,5dl mixad havre, alt havremjöl.

3st ägg.

5dl Oatly havremjölk.

1dl vatten.

1st hel banan/valfritt) blir dock super gott så testa.

1/2 Tsk salt.

Mixa banan och mjölk och vispa sedan ihop alla ingredienser. Stek i tex Carlsham mjölkfritt alt solrosolja, oljan funkar hur bra som helst.

Den här våfflan går att kasta frisby med om man steker på för länge. Fastare och krispigare recept har jag aldrig fått till. Går även att steka som pannkaka men blir då inte alls lika bra som i våffeljärn.

Kommentar av osignerat
4 februari 2013

Gott! Gjorde enligt receptet, men la till lite extra salt. Lite lätt-crème fraîche och körsbärstomater till.

Kommentar av JJ
1 januari 2012

PROVA INTE DENNA!

Helt värdelös recept! Våfflorna fastnar hur mycket fett man än tar och håller inte alls ihop.

Kommentar av osignerat
15 juli 2011

Ta mer vatten för att få ut smeten i laggen. Extra salt skadar inte, inte heller lite spenat. De var goda!




Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Fettisdagen

Baka semlor med mjuk maräng till fettisdagen!

Vi älskar semlor! Årets absolut hetaste nyhet är semlor med mjuk färskmaräng på mandelfyllningen!

Stora, klassiska semlor fyllda med fluffig grädde. Eller minisemlor? Kanske en wienersemla, karlsbader, chokladsemla eller hallonsemlor? Lemon-curd-semla, tiramisù-semla eller semmelmuffins? Lingonsemla, chokladmoussemla eller vaniljsemla … Att skapa nya varianter av den klassiska semlan med mandelmassa och vispgrädde har verkligen spridit sig. Då vi på pepparochsalt var tidigt ut med att experimentera är det inte konstigt att vi har tagit fram några av de bästa recepten på hemgjorda semlor. Vilken blir då årets godaste nyhet på Fettisdagen? Självklart ett helt nytt recept på semla med färsk maräng. Nytt och spännande! Men oavsett om du vågar prova nytt är hembakat godast. Och hos oss får du både tips och recept för att skapa de allra bästa semlorna.

 semlor.nu

Buffé

Planera sommarens buffé

Buffé är en avslappnad bjudform som ger mycket valfrihet. Säsong för sparris - vi bjuder på buffévarianter som sparris med parmesan eller parmaskinka!

buffemat.se

Mat för små

Hemlagad mat åt alla barn!

Ge ditt barn stora matupplevelser. Hur då? Med enkla recept på allt från bärmos till fisk i ugn!

barnmatsrecept.se


Sylt och saft av jordgubbar

Juni månads bästa: jordgubbarna!

Vårt paradbär nummer ett är moget! Dags att koka hinkvis med jordgubbssylt.

Jordgubbarna hänger röda i trädgården och på självplock. Utanför alla mataffärer snubblar man över stånd, fyllda med små lådor med lockande gubbar. Passa på när de är billiga och färska och koka syltgrytan full med jordgubbssylt! Tillsammans med rabarber i sylt piggas jordgubbarna upp av syrligheten. Dessa båda godsaker i lika delar är goda i saft också. Och glöm inte att ta en paus mellan saftande och syltande, i sällskap med en skål jordgubbar och mjölk.

 kokasylt.se