Matiga havrevåfflor

Goda och mättande våfflor med kryddig smak och skinka eller korv i smeten.

8- 10 våfflor

Du behöver:

  • 4 dl mjölk
  • 3 dl havregryn
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 ägg
  • 2 msk rapsolja
  • 80 g rökt skinka eller kryddig korv
  • 4 soltorkade tomater
  • 1 krm basilika
  • 2 krm paprikapulver
  • 1 krm salt

Gör så här:

Blanda samman mjöl och havregryn i en bunke, tillsätt bakpulver, salt och kryddor. Fintärna skinkan. Vispa mjölk och ägg och blanda ner oljan. Vispa eller mixa i mjöl- och kryddblandningen. Rör ner skinkan.

Låt nu smeten stå och svälla minst 15 minuter innan den gräddas.

Servera med färska tomater och gärna parmesanost.


Kommentar av grius
30 januari 2014

Ni som vill ha havrevåffla(som dessutom är helt mjölkfri) borde testa "mitt" recept

2,5dl mixad havre, alt havremjöl.

3st ägg.

5dl Oatly havremjölk.

1dl vatten.

1st hel banan/valfritt) blir dock super gott så testa.

1/2 Tsk salt.

Mixa banan och mjölk och vispa sedan ihop alla ingredienser. Stek i tex Carlsham mjölkfritt alt solrosolja, oljan funkar hur bra som helst.

Den här våfflan går att kasta frisby med om man steker på för länge. Fastare och krispigare recept har jag aldrig fått till. Går även att steka som pannkaka men blir då inte alls lika bra som i våffeljärn.

Kommentar av osignerat
4 februari 2013

Gott! Gjorde enligt receptet, men la till lite extra salt. Lite lätt-crème fraîche och körsbärstomater till.

Kommentar av JJ
1 januari 2012

PROVA INTE DENNA!

Helt värdelös recept! Våfflorna fastnar hur mycket fett man än tar och håller inte alls ihop.

Kommentar av osignerat
15 juli 2011

Ta mer vatten för att få ut smeten i laggen. Extra salt skadar inte, inte heller lite spenat. De var goda!




Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Kladdkakor

Kladdkakorna som alla älskar!

Vår nya, glutenfria kladdkaka är en kaka de flesta tål. Och som alla gillar!

kladdkakor.se

Helgtips

Pasta + sås= helgmiddag

Pasta är vardagslösningen framför andra. Men en god pastasås förvandlar spagettin till helgmiddag.

pastarecept.nu


Snabba mat-pannkakor

Pannkaksfest med franska galetter!

Lyxa till vardagskvällen eller bara variera torsdagspannkakan? Franska bovetepannkakor, galetter med fyllning är värdig snabbmat!

Pannkakor är vardagsmat för många av oss. Lättlagat, snabbt och barnvänligt. Och för en del ett klassiskt måste efter ärtsoppan på torsdagarna.
I Sverige regerar de vanliga pannkakorna med vetemjöl, mjölk och ägg som bas. Mjuka och goda, med sylt och grädde som tillbehör blir de en söt efterrätt eller mellanmål.
Men det går att servera pannkakor som huvudrätt. Vår fläskpannkaka är ett svenskt exempel. Crêpes är fyllda pannkakor som vi gärna fyller med svampstuvning, kyckling, bönor eller köttfärs. Hemlagade tortillas av majsmjöl är mättande, lättlagat och gott som allternativ till färdigköpta bröd.
Vill du ha snabba matpannkakor ska du pröva franska galetter – bovetepannkakor som du fyller, gärna direkt i stekpannan. God snabbmat med stil! Ett plus att galetter är naturligt glutenfritt då bovete är en ört och inte innehåller gluten. Dessutom görs galetter på vatten och blir därmed mjölkfria. Mat som passar de flesta!

 pannkakor.se