Historiska våffelrecept

Här nedan följer två historiska recept, ett från Cajsa Warg och ett av Romble Salé. Passa på att prova våfflor som på 1600- och 1700-talet!

Gräddvåfflor

Cajsa Wargs Sura Grädd-Waflor

Till ett kvarter sur grädda tages 2 kvarter vatten, ett halvt kvarter smält smör och 2 stycken ägg. Alltsammans vispas väl tillhopa med så mycket gott vetemjöl att det ringlar sig efter vispen när han upplyftes. Bakas sedan på vanligt sätt.

NB. Till dessa våfflor bör vara god tjock grädda, som intet är för gammal, så bliva de goda.

Till 15 laggar:

  • 3 ¼ dl sur tjock grädde eller crème fraîche
  • 6 ½ dl vatten
  • 1 ¾ dl smält smör
  • 2 ägg
  • ca 5 dl vetemjöl

Ur Cajsa Warg, Hjelpreda i hushållningen för unga Fruentimber, 1755

 

Sockervåfflor

Maneer til at göra Sucker Waffler

Slå tree Egg sönder uthi een skål/ och strö theruppå 1/4 Marker stött Sucker/ rör tilsamman och lägg ther til 1/4 Marker grant Hwetemiöl/ tillijka med 2. Lodh smält Smör/ som är färskt och osaltat/ slå thet ihop medh een skiedh eller wijsp/ och om blandningen tyckes wara för tunn/ så kasta ännu uthi henne någhot Sucker och lijtet Miöl at hon blifwer tiock.

När thet så är ihopa lagat/ skal man göra Wafle-Järnet warmt på båda sijdor/ men icke hålla thet öfwer Elden så länge at thet begynner röka/ förty tå blifwer thet förwarmt och bränner Waflan.

Therföre när Wafle-Järnet är nogsampt warmt/ skal man öpna thet och leggia ther inn uthi aff Deegen så stoort som ett lijtet Egg/ och breda thet uth i långdan/ sedan klämma Järnet sachteligen tilsamman/ och hålla thet öfwer Elden/ och wända thet om på andre sijdan/ at Waflan blifwer bakat på både sijdor. Ther effter tagher man henne aff Järnet/ och skräder bort bräddarne.

Men om Waflan hänger widh Järnet/ så är Deegen alt för fijn/ therföre skal man ännu giuta uthi honom lijtet Miöl/ Smör och Egg. Och äre thesse Waflerne bättre kalla til at ätha än warme.

Till cirka 8 laggar:

  • 3 ägg
  • 106 g strösocker
  • 106 g vetemjöl
  • 27 g smält smör

Om blandningen blir för tunn, lägg till mer socker och mjöl föreslår Romble Salé.

Ur Romble Salé, Then Frantzöske Kocken och Pasteybakaren, 1664.

 


Kommentar av Tell
16 mars 2013

Cajsa Wargs var underbart frasiga och goda,jag gjorde halv sats o de blev perfekta!

Kommentar av Alexa
3 maj 2009

Ni borde ha nat som heter 'veckans vaflla' Och alla kan rosta!~Ps ett stort sajt-fans

Kommentar av yvonne pira
27 mars 2009

dom här var verkligen historiska tycker jag

Kommentar av ia
25 mars 2009

Att det fanns så mycket historia att berätta om

våfflor !

Hade ingen aning.

Kommentar av Hörbyhobbe
25 mars 2009

Jättemycket GRATTIS på våffeldagen till världens bästa våffelsida!

Redaktionens kommentar
Tackar och bockar på våffeldagen!
Kommentar av NickeNy
25 mars 2010

Äntligen våffeldagen igen! Alltid lika gott med våfflor men lite extra gott just idag. Ska testa Cajsa Wargs Sura Grädd-Waflor idag då de verkar smarriga. Tack för en mycket bra sida!

Kommentar av Henrik Isaksson
20 mars 2008

Kanonsida. Jättekul att du lägger ner energi på det här. Jag har bara en komentar. Jag har svårt att veta hur måna laggar recepten räcker till.

Jag blir verkligen inspererad av din sida. Jag ska hem och laga våfflor nu diräckt.

Ha en bra dag.

Redaktionens kommentar
Tack för din feedback! Vi kommer att se över detta så fort vi hinner!

Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Fettisdagen

Baka semlor med mjuk maräng till fettisdagen!

Vi älskar semlor! Årets absolut hetaste nyhet är semlor med mjuk färskmaräng på mandelfyllningen!

Stora, klassiska semlor fyllda med fluffig grädde. Eller minisemlor? Kanske en wienersemla, karlsbader, chokladsemla eller hallonsemlor? Lemon-curd-semla, tiramisù-semla eller semmelmuffins? Lingonsemla, chokladmoussemla eller vaniljsemla … Att skapa nya varianter av den klassiska semlan med mandelmassa och vispgrädde har verkligen spridit sig. Då vi på pepparochsalt var tidigt ut med att experimentera är det inte konstigt att vi har tagit fram några av de bästa recepten på hemgjorda semlor. Vilken blir då årets godaste nyhet på Fettisdagen? Självklart ett helt nytt recept på semla med färsk maräng. Nytt och spännande! Men oavsett om du vågar prova nytt är hembakat godast. Och hos oss får du både tips och recept för att skapa de allra bästa semlorna.

 semlor.nu

Crêpes

Snabba pannkakor med god och matig fyllning

Pannkakor måste inte betyda sylt och grädde. Tvärtom. Gör matiga och goda crêpes med räkor som passar både vardag och helgkväll!

pannkakor.se

Smak av höst

Höstsmaker inför Halloween

Värm upp senhösten med rykande varm äppelglögg! Bjud in till en skönt avslappnad höstfest i helgen.

halloweenrecept.se


Fläskpannkaka

Matiga pannkakor

Varför steka pannkakor i stekpanna när det finns ugn? Ugnspannkaka är bekväm mat på nolltid.

Nyttiga och matiga pannkakor serverade med matig fyllning är tacksam vardagsmat. Använd gärna lite grövre mjöl i smeten, till exempel i grahamspannkakor. Eller var bekväm och använd ugnen. Klassisk ugnspannkaka går att variera i det oändliga. Prova att byta ut lite av vetemjölet mot grahamsmjöl eller dinkelmjöl. Smaksätt pannkakan med äppelbitar, finhackad lök, riven ost eller bacon. Eller laga klassisk fläskpannkaka och servera med linongsylt, rivna morötter, lättkokt broccoli och vitkålssallad. Bekvämt, snabbt och lättlagat. Och gott såklart!

             

 pannkakor.se