Historiska våffelrecept

Här nedan följer två historiska recept, ett från Cajsa Warg och ett av Romble Salé. Passa på att prova våfflor som på 1600- och 1700-talet!

Gräddvåfflor

Cajsa Wargs Sura Grädd-Waflor

Till ett kvarter sur grädda tages 2 kvarter vatten, ett halvt kvarter smält smör och 2 stycken ägg. Alltsammans vispas väl tillhopa med så mycket gott vetemjöl att det ringlar sig efter vispen när han upplyftes. Bakas sedan på vanligt sätt.

NB. Till dessa våfflor bör vara god tjock grädda, som intet är för gammal, så bliva de goda.

Till 15 laggar:

  • 3 ¼ dl sur tjock grädde eller crème fraîche
  • 6 ½ dl vatten
  • 1 ¾ dl smält smör
  • 2 ägg
  • ca 5 dl vetemjöl

Ur Cajsa Warg, Hjelpreda i hushållningen för unga Fruentimber, 1755

 

Sockervåfflor

Maneer til at göra Sucker Waffler

Slå tree Egg sönder uthi een skål/ och strö theruppå 1/4 Marker stött Sucker/ rör tilsamman och lägg ther til 1/4 Marker grant Hwetemiöl/ tillijka med 2. Lodh smält Smör/ som är färskt och osaltat/ slå thet ihop medh een skiedh eller wijsp/ och om blandningen tyckes wara för tunn/ så kasta ännu uthi henne någhot Sucker och lijtet Miöl at hon blifwer tiock.

När thet så är ihopa lagat/ skal man göra Wafle-Järnet warmt på båda sijdor/ men icke hålla thet öfwer Elden så länge at thet begynner röka/ förty tå blifwer thet förwarmt och bränner Waflan.

Therföre när Wafle-Järnet är nogsampt warmt/ skal man öpna thet och leggia ther inn uthi aff Deegen så stoort som ett lijtet Egg/ och breda thet uth i långdan/ sedan klämma Järnet sachteligen tilsamman/ och hålla thet öfwer Elden/ och wända thet om på andre sijdan/ at Waflan blifwer bakat på både sijdor. Ther effter tagher man henne aff Järnet/ och skräder bort bräddarne.

Men om Waflan hänger widh Järnet/ så är Deegen alt för fijn/ therföre skal man ännu giuta uthi honom lijtet Miöl/ Smör och Egg. Och äre thesse Waflerne bättre kalla til at ätha än warme.

Till cirka 8 laggar:

  • 3 ägg
  • 106 g strösocker
  • 106 g vetemjöl
  • 27 g smält smör

Om blandningen blir för tunn, lägg till mer socker och mjöl föreslår Romble Salé.

Ur Romble Salé, Then Frantzöske Kocken och Pasteybakaren, 1664.

 


Kommentar av Tell
16 mars 2013

Cajsa Wargs var underbart frasiga och goda,jag gjorde halv sats o de blev perfekta!

Kommentar av Alexa
3 maj 2009

Ni borde ha nat som heter 'veckans vaflla' Och alla kan rosta!~Ps ett stort sajt-fans

Kommentar av yvonne pira
27 mars 2009

dom här var verkligen historiska tycker jag

Kommentar av ia
25 mars 2009

Att det fanns så mycket historia att berätta om

våfflor !

Hade ingen aning.

Kommentar av Hörbyhobbe
25 mars 2009

Jättemycket GRATTIS på våffeldagen till världens bästa våffelsida!

Redaktionens kommentar
Tackar och bockar på våffeldagen!
Kommentar av NickeNy
25 mars 2010

Äntligen våffeldagen igen! Alltid lika gott med våfflor men lite extra gott just idag. Ska testa Cajsa Wargs Sura Grädd-Waflor idag då de verkar smarriga. Tack för en mycket bra sida!

Kommentar av Henrik Isaksson
20 mars 2008

Kanonsida. Jättekul att du lägger ner energi på det här. Jag har bara en komentar. Jag har svårt att veta hur måna laggar recepten räcker till.

Jag blir verkligen inspererad av din sida. Jag ska hem och laga våfflor nu diräckt.

Ha en bra dag.

Redaktionens kommentar
Tack för din feedback! Vi kommer att se över detta så fort vi hinner!

Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Fruktfest

Äppel, päppel... paj!

Den första äppelpajen ger försmak på en lång, god höst. Vi börjar med efterrätten!

smulpaj.se

Bakelser

Egna mazariner

Mazariner i plast smakar förpackning. Baka mazariner själv och njut av skillnaden!

bakakaka.se


Semlor

Dags för semlor!

Fettisdagen den 21 februari är en högtidsdag vi gärna tjuvstartar på! Nu längtar vi efter klassiska semlor med mandelmassa och grädde.

Över hela Sverige äter vi semlor just nu. Vad en riktigt bra semla är råder det delade meningar om. Vissa vill äta sin semla som en traditionell hetvägg med varm mjölk. Andra föredrar någon ny variant eller startar mjukt med mindre semlor för att inte få nog för tidigt. Passa på att njuta av en god svensk tradition!

 semlor.nu