Franska våfflor med vaniljkräm

Förtjusande franska våfflor fyllda med mild vaniljkräm som de flesta uppskattar.

Du behöver

Våfflor

  • 180 g vetemjöl (3 dl)
  • 125 g smör
  • 2 1/2-3 msk grädde

Vaniljkräm

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 3-4 msk florsocker
  • 3/4 tsk vaniljpulver

Gör så här:

Cirka 12 st dubbla.

Gör degen till våfflorna:

Finfördela smöret i vetemjölet. Tillsätt grädden lite åt gången tills det blir en jämn deg. Låt vila minst en timme i kylskåp.

Sätt ugnen på 225 grader. Ta fram våffeldegen. Strö ut socker över bakbordet och kavla ut degen till 2-3 millimeters tjocklek. Avsluta med att kruskavla. Ta ut mått, cirka 6 centimeter i diameter. Flytta försiktigt till plåt med bakplåtspapper och grädda sedan mitt i ugnen i cirka 6-8 minuter. Passa noga!

Gör vaniljkrämen:

Rör samman smör med florsocker och vaniljpulver till en jämn smet. När våfflorna svalnat breds krämen försiktigt ut över hälften av våfflorna. Täck varje våffla med en andra våffla så att de blir dubbla. Förvaras svalt i tättslutande burk.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Kantareller

Snabblagad svamplycka

Ingen svamp är lika fylld med sommarsmak som kantarellen. Laga kantarellpasta för att fånga smaken.

pastarecept.nu

Småkakor

Kringlor

Att bjuda på småkakor är allt annat än småaktigt! Att baka kringlor är motsatsen till krångligt!

bakakaka.se


Glutenfritt

Glutenfria småkakor som alla gillar!

Allt fler väljer bort gluten och vi bakar såklart glutenfria kolakakor!

Småkakor är kakfatets absoluta storheter. Men äter man inte vetemjöl kan det låta krångligt att få till gott fika. Men just småkakor är faktiskt lättare än man tror att baka glutenfritt. Inte bara kokostoppar utan också kanelskorpor har en självklar plats till latten. Eller varför inte klassiker som glutenfria havrekakor eller knapriga chokladkakor, helt utan vetemjöl.
Själva väljer vi ett nytt recept på glutenfria kokakakor. Knäckiga och knapriga! Och lätta att lyckas med. Vill du har ett stort fikabord finns förstås både glutenfri kladdkaka, scones och äppelpaj… Men ibland är det enkla det allra godaste. I alla fall när det gäller småkakor.
 

 glutenfriarecept.se