Franska våfflor med kolakräm

Små eleganta bakverk med frasig utsida och seg kola inuti.

Du behöver

Våfflor

  • 270 g vetemjöl (4 1/2 dl)
  • 180 g smör
  • ca 4 msk grädde
  • socker till kavling

Kolakräm

  • 1 1/2 dl grädde
  • 1 dl socker
  • 1/2 dl sirap
  • 1 msk smör
  • 1 krm vaniljpulver

Gör så här:

Cirka 18-20 stycken dubbla.

Gör degen till våfflorna:

Finfördela smöret i vetemjölet. Tillsätt grädden lite åt gången tills det blir en jämn deg. Låt vila minst en timme i kylskåp.

Sätt ugnen på 225 grader. Ta fram våffeldegen. Strö ut socker över bakbordet och kavla ut degen till 2-3 millimeters tjocklek. Avsluta med att kruskavla. Ta ut mått, cirka 6 centimeter i diameter. Flytta försiktigt till plåt med bakplåtspapper och grädda sedan mitt i ugnen i cirka 6-8 minuter. Passa noga!

 

Gör kolakrämen:

Blanda grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Värm och låt koka samman på låg värme i cirka 30-40 minuter utan omrörning. Gör gärna kolaprov! Ta kastrullen från värmen och rör ner smör och vanilj. Låt svalna, eventuellt en stund i kylskåp. Passa så kolan inte blir för hård!


När både våfflor och kolakräm har svalnat så att kolan går att bre ut läggs våfflorna samman. Bred försiktigt ut kolan över hälften av våfflorna och täck sedan varje med en våffla. Förvaras svalt i en tättslutande burk.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av sillen
26 november 2015

Smarrigt!


Julkakor

Julens godaste fruktkaka med punsch och vanilj!

Vi älskar fruktkakor! Till jul är de söta kakorna sprängfyllda med syltad frukt och russin ett måste. Årets nyhet blir fruktkaka smaksatt med punsch och vanilj.

Någonting mer klassiskt till jul än fruktkakor är svårt att tänka sig. Och nästan alltid blir dessa välmatade kakor bättre i smaken om de bakas i god tid före jul och får vila svalt tills de ska serveras. Många bakar den tyska varianten, stollen som är fylld med mandel. Andra vill ha en gammaldags korintkaka där de lite syrliga korinterna sätter smaken. Vår klassiska fruktkaka med citronskal och syltad apelsinskal är perfekt till julkaffet, te eller het glögg. Nytt för den här julen är ett recept på fruktkaka med vanilj och punsch. Passar perfekt att servera i tunna skivor till glöggen en kylig vintereftermiddag. Baka den redan nu och lagra den till jul så hinner smakerna bli ännu bättre.

 julkakor.se

Fruktfest

Äppel, päppel... paj!

Den första äppelpajen ger försmak på en lång, god höst. Vi börjar med efterrätten!

smulpaj.se

Lättlagat

Snabbmat

Snabblagat måste inte vara halvfabrikat. Gör en snabb omelett och du har middag på nolltid.

omelettrecept.se


Lingon till mat och bakning

Syrligt och sött med lingon

Lingonet är ett mångsidigt bär som finns i överflöd så här års. Väljer du lingonsylt eller en härlig dessert med lingon? Eller både och?

Vackert röda lingon tittar fram lite här och var och passar med sin syrliga smak både till matlagning och som ett uppfriskande tillskott i bakningen. Variera husmansrätten köttbullar med lingonsylt och laga köttbullarna på viltfärs, för att uppleva lingonens förmåga att ta fram den vilda smaken, precis som till vildsvinsskav. Till efterrätt passar en lingondessert med kanel- och kardemummagrädde - kryddor som är smakkompisar till lingon. För all del, lingonpaj passar fint det också, välj själv!

 bärrecept.se