Franska våfflor med kolakräm

Små eleganta bakverk med frasig utsida och seg kola inuti.

Du behöver

Våfflor

  • 270 g vetemjöl (4 1/2 dl)
  • 180 g smör
  • ca 4 msk grädde
  • socker till kavling

Kolakräm

  • 1 1/2 dl grädde
  • 1 dl socker
  • 1/2 dl sirap
  • 1 msk smör
  • 1 krm vaniljpulver

Gör så här:

Cirka 18-20 stycken dubbla.

Gör degen till våfflorna:

Finfördela smöret i vetemjölet. Tillsätt grädden lite åt gången tills det blir en jämn deg. Låt vila minst en timme i kylskåp.

Sätt ugnen på 225 grader. Ta fram våffeldegen. Strö ut socker över bakbordet och kavla ut degen till 2-3 millimeters tjocklek. Avsluta med att kruskavla. Ta ut mått, cirka 6 centimeter i diameter. Flytta försiktigt till plåt med bakplåtspapper och grädda sedan mitt i ugnen i cirka 6-8 minuter. Passa noga!

 

Gör kolakrämen:

Blanda grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Värm och låt koka samman på låg värme i cirka 30-40 minuter utan omrörning. Gör gärna kolaprov! Ta kastrullen från värmen och rör ner smör och vanilj. Låt svalna, eventuellt en stund i kylskåp. Passa så kolan inte blir för hård!


När både våfflor och kolakräm har svalnat så att kolan går att bre ut läggs våfflorna samman. Bred försiktigt ut kolan över hälften av våfflorna och täck sedan varje med en våffla. Förvaras svalt i en tättslutande burk.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av sillen
26 november 2015

Smarrigt!


Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Tjuvstarta våffelfrossan

Tid för våfflor

Den 25:e mars firas Vårfrudagen, eller våffeldagen som den blivit i hungrig folkmun. För visst är våfflor fantastiskt gott?

vafflor.se

Fruktfest

Äppel, päppel... paj!

Den första äppelpajen ger försmak på en lång, god höst. Vi börjar med efterrätten!

smulpaj.se


Vegetarisk mat

Alla nyanser av grönt

Det är lätt att laga grönare mat. Börja med en mustig vintergryta med bönor och rotfrukter, toppad med fetaost!

Vare sig du väljer köttfri måndag eller helvegetariskt finns massor av goda vegetariska rätter att laga. Från österländska kök kommer falafel, harira och baba ganoush som vi kommit att älska. Ugnsrätter som gratinerad squash med quornfärs eller tomatgratinerade jordärtskockor värmer och mättar.

Välj vegetariskt oftare och gör en insats för miljön samtidigt som du får nya matupplevelser!

 vegetariskarecept.se