Franska våfflor med kolakräm

Små eleganta bakverk med frasig utsida och seg kola inuti.

Du behöver

Våfflor

  • 270 g vetemjöl (4 1/2 dl)
  • 180 g smör
  • ca 4 msk grädde
  • socker till kavling

Kolakräm

  • 1 1/2 dl grädde
  • 1 dl socker
  • 1/2 dl sirap
  • 1 msk smör
  • 1 krm vaniljpulver

Gör så här:

Cirka 18-20 stycken dubbla.

Gör degen till våfflorna:

Finfördela smöret i vetemjölet. Tillsätt grädden lite åt gången tills det blir en jämn deg. Låt vila minst en timme i kylskåp.

Sätt ugnen på 225 grader. Ta fram våffeldegen. Strö ut socker över bakbordet och kavla ut degen till 2-3 millimeters tjocklek. Avsluta med att kruskavla. Ta ut mått, cirka 6 centimeter i diameter. Flytta försiktigt till plåt med bakplåtspapper och grädda sedan mitt i ugnen i cirka 6-8 minuter. Passa noga!

 

Gör kolakrämen:

Blanda grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Värm och låt koka samman på låg värme i cirka 30-40 minuter utan omrörning. Gör gärna kolaprov! Ta kastrullen från värmen och rör ner smör och vanilj. Låt svalna, eventuellt en stund i kylskåp. Passa så kolan inte blir för hård!


När både våfflor och kolakräm har svalnat så att kolan går att bre ut läggs våfflorna samman. Bred försiktigt ut kolan över hälften av våfflorna och täck sedan varje med en våffla. Förvaras svalt i en tättslutande burk.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av sillen
26 november 2015

Smarrigt!


Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Bagels

Fyllda bagels

Den som vill vakna mjukt i helgen räcker upp en hand! Hembakade bagels fyllda med färskost gör frukost till fest.

bagelsrecept.se

Kyckling

Vardagsfest!

När det ska gå snabbt att ordna mat med festkänsla blir det ofta kyckling. Gratinerad kyckling i tomat är både lättlagat och gott.

kycklingrecept.nu


Vegetariska grytor och soppor

Vinterns sista långkok

Vintern vill visst stanna lite till, men vi passar på att värma oss med en rejäl, rykande böngryta med kokosmjölk!

Soppor och grytor kan förstås ätas året om men vintertid smakar de nog allra bäst. Långkokning tar fram och gifter samman smaker och ger mer tid över till annat i köket. Enkla ingredienser ger mycket tillbaka, det vet alla som ätit en bra linssoppa. Heta grytor med kryddighet som indisk blomkålsgryta värmer ännu bättre! Passa på att variera riset med klimatsmart matvete eller bulgur till en vegetarisk vintermåltid i väntan på våren.

 veganrecept.se