Franska våfflor med kolakräm

Små eleganta bakverk med frasig utsida och seg kola inuti.

Du behöver

Våfflor

  • 270 g vetemjöl (4 1/2 dl)
  • 180 g smör
  • ca 4 msk grädde
  • socker till kavling

Kolakräm

  • 1 1/2 dl grädde
  • 1 dl socker
  • 1/2 dl sirap
  • 1 msk smör
  • 1 krm vaniljpulver

Gör så här:

Cirka 18-20 stycken dubbla.

Gör degen till våfflorna:

Finfördela smöret i vetemjölet. Tillsätt grädden lite åt gången tills det blir en jämn deg. Låt vila minst en timme i kylskåp.

Sätt ugnen på 225 grader. Ta fram våffeldegen. Strö ut socker över bakbordet och kavla ut degen till 2-3 millimeters tjocklek. Avsluta med att kruskavla. Ta ut mått, cirka 6 centimeter i diameter. Flytta försiktigt till plåt med bakplåtspapper och grädda sedan mitt i ugnen i cirka 6-8 minuter. Passa noga!

 

Gör kolakrämen:

Blanda grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Värm och låt koka samman på låg värme i cirka 30-40 minuter utan omrörning. Gör gärna kolaprov! Ta kastrullen från värmen och rör ner smör och vanilj. Låt svalna, eventuellt en stund i kylskåp. Passa så kolan inte blir för hård!


När både våfflor och kolakräm har svalnat så att kolan går att bre ut läggs våfflorna samman. Bred försiktigt ut kolan över hälften av våfflorna och täck sedan varje med en våffla. Förvaras svalt i en tättslutande burk.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av sillen
26 november 2015

Smarrigt!


Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Krutonger

Tillbehören som lyfter maten

Rätt tillbehör förvandlar vardagsmat till fest. Läckra krutonger lyfter soppan, salladen eller grytan!

buffemat.se

Koka sylt

Bär kvar i frysen?

Hemkokt sylt är ett fint sätt att ta tillvara säsongens frukt och bär. Dessutom smakar din egen sylt så mycket bättre än den du köper i butiken!

kokasylt.se


Gröt

Dagens viktigaste mål

Starta dagen med en rykande skål gröt! Varför inte en klassisk mannagrynsgröt med bär och mjölk?

Till mellanmål passar mättande hirsgröt, som brukar uppskattas av barn. Prova råggröt som går snabbt att koka och blir en stadig start på dagen. Tillbehören varierar du efter egen smak. Prova sylt, bär eller frukt - och varför inte hemlagat äppelmos? Med din egen favorit kommer du längta till frukost!

 gröt.com