Franska våfflor med kolakräm

Små eleganta bakverk med frasig utsida och seg kola inuti.

Du behöver

Våfflor

  • 270 g vetemjöl (4 1/2 dl)
  • 180 g smör
  • ca 4 msk grädde
  • socker till kavling

Kolakräm

  • 1 1/2 dl grädde
  • 1 dl socker
  • 1/2 dl sirap
  • 1 msk smör
  • 1 krm vaniljpulver

Gör så här:

Cirka 18-20 stycken dubbla.

Gör degen till våfflorna:

Finfördela smöret i vetemjölet. Tillsätt grädden lite åt gången tills det blir en jämn deg. Låt vila minst en timme i kylskåp.

Sätt ugnen på 225 grader. Ta fram våffeldegen. Strö ut socker över bakbordet och kavla ut degen till 2-3 millimeters tjocklek. Avsluta med att kruskavla. Ta ut mått, cirka 6 centimeter i diameter. Flytta försiktigt till plåt med bakplåtspapper och grädda sedan mitt i ugnen i cirka 6-8 minuter. Passa noga!

 

Gör kolakrämen:

Blanda grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Värm och låt koka samman på låg värme i cirka 30-40 minuter utan omrörning. Gör gärna kolaprov! Ta kastrullen från värmen och rör ner smör och vanilj. Låt svalna, eventuellt en stund i kylskåp. Passa så kolan inte blir för hård!


När både våfflor och kolakräm har svalnat så att kolan går att bre ut läggs våfflorna samman. Bred försiktigt ut kolan över hälften av våfflorna och täck sedan varje med en våffla. Förvaras svalt i en tättslutande burk.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av sillen
26 november 2015

Smarrigt!


Fettisdagen

Baka semlor med mjuk maräng till fettisdagen!

Vi älskar semlor! Årets absolut hetaste nyhet är semlor med mjuk färskmaräng på mandelfyllningen!

Stora, klassiska semlor fyllda med fluffig grädde. Eller minisemlor? Kanske en wienersemla, karlsbader, chokladsemla eller hallonsemlor? Lemon-curd-semla, tiramisù-semla eller semmelmuffins? Lingonsemla, chokladmoussemla eller vaniljsemla … Att skapa nya varianter av den klassiska semlan med mandelmassa och vispgrädde har verkligen spridit sig. Då vi på pepparochsalt var tidigt ut med att experimentera är det inte konstigt att vi har tagit fram några av de bästa recepten på hemgjorda semlor. Vilken blir då årets godaste nyhet på Fettisdagen? Självklart ett helt nytt recept på semla med färsk maräng. Nytt och spännande! Men oavsett om du vågar prova nytt är hembakat godast. Och hos oss får du både tips och recept för att skapa de allra bästa semlorna.

 semlor.nu

Enklaste - och godaste - pastan

Pasta på italienska

Ibland är den dyrbaraste ingrediensen tid. Så är fallet med hemlagad pasta som smakar fantastiskt men bara kräver ägg, mjöl och lite salt samt en del tid och kärlek.

pastarecept.nu

Pannkakor

Nyttig plockmat

Laga någonting nyttigt till helgen! Vad sägs om pannkakor?

pannkakor.se


Kycklingrecept

Dragon & bacon

Baconlindad kycklingfilé med ugnsbakad rotfrukter... prova ett recept som är lätt att lyckas med och smakar fantastiskt!

Det är lätt att lyckas bra när man lagar mat med kyckling. Köttet är både magert och saftigt och det går lätt att variera rätterna.

Prova baconlindad kycklingfilé med dragon och du får en helgrätt som går att laga både med tanke på miljö och plånbok. I dag finns både kyckling och bacon som är ekologiskt producerat, och de flesta rotfrukter går fint att hitta kravmärkta.

Att krydda kyckling med örtkryddor ger ofta en fin smak, lindar du den i bacon får du dessutom till en bra brytning mellan örterna, den milda kycklingen och det kraftiga i baconet.

Servera med matvete och örtkryddade, ugnsbakade morötter och rödbetor så har du en festmiddag av det robustare slaget, som smakar betydligt mer än du behövt anstränga dig!

Snabbt, lätt och väldigt gott!

Trevlig mathelg önskar pepparochsalt.se!

 kycklingrecept.nu