Flamländska våfflor

Observera! Till skillnad från övriga recept är dessa för cirka 20 laggar. Mera tips hittar du här.

Du behöver:

  • 500 g vetemjöl (ca 8 1/3 dl)
  • 25 g jäst
  • 3/4 l vatten
  • 1 krm salt
  • 4 ägg
  • 1 msk socker
  • 125 g smält smör
  • 1 tsk brandy

Gör så här:

Ljumma vattnet, tag en mindre del (2 1/2 deciliter) och lös jästen däri. Häll upp mjölet i en skål, strö över saltet och gör ett hål i mjölet där du häller i jästlösningen och det smälta smöret. Tillsätt äggulorna, socker och resten av vätskan. Rör i smeten från mitten och ut tills den är jämn. Om det behövs så kan du späda med lite extra vatten, men smeten ska vara ganska tjock, lite tjockare än pannkakssmet. Vispa äggvitorna till hårt skum och skopa försiktigt ner dem i smeten. Täck smeten och låt jäsa på en varm plats tills den ökat till sin dubbla storlek. Grädda.

 


 

Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Soppa

Ostsoppa

En tallrik soppa kanske? En krämig ost- och svampsoppa värmer gott!

sopprecept.se

Mellanmål

Fyll på med mellanmål

Blodsockret dippar. Nu är goda råd dyra. Det är dags för mellanmål! Plocka fram björnbärsmuffins med chokladsmak.

bärrecept.se


Viltfärslimpa

Vilt ger smaken

Färs förvandlas alltför oftast till pastasås. Men viltfärslimpa passar både som varmrätt och till snittar.

Visst kan det vara gott med en välgjord köttfärssås. Men du kan lätt använda färs för att locka fram andra smaker om du väljer kött från rådjur eller älg. Viltfärsbullar är gott både tillsammans med potatis och som tillbehör till soppa och ett gott bröd. Gör du viltfärslimpa höjder du nivån på köttfärslimpan och får en rätt som fungera fint både som varmrätt och kallskuren på buffén. Prova den tillsammans med kapris på hembakat knäckebröd!

 helgmenyn.se