Flamländska våfflor

Observera! Till skillnad från övriga recept är dessa för cirka 20 laggar. Mera tips hittar du här.

Du behöver:

  • 500 g vetemjöl (ca 8 1/3 dl)
  • 25 g jäst
  • 3/4 l vatten
  • 1 krm salt
  • 4 ägg
  • 1 msk socker
  • 125 g smält smör
  • 1 tsk brandy

Gör så här:

Ljumma vattnet, tag en mindre del (2 1/2 deciliter) och lös jästen däri. Häll upp mjölet i en skål, strö över saltet och gör ett hål i mjölet där du häller i jästlösningen och det smälta smöret. Tillsätt äggulorna, socker och resten av vätskan. Rör i smeten från mitten och ut tills den är jämn. Om det behövs så kan du späda med lite extra vatten, men smeten ska vara ganska tjock, lite tjockare än pannkakssmet. Vispa äggvitorna till hårt skum och skopa försiktigt ner dem i smeten. Täck smeten och låt jäsa på en varm plats tills den ökat till sin dubbla storlek. Grädda.

 


 

Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Baka med rabarber

Älskade rabarber!

Nu börjar rabarberstjälkarna sträcka sig stolt ur jorden och vi vill bjuda alla på rabarberkaka! Fram med långpannan bara.

smulpaj.se

Kyckling

Citrongrillad

Citron och timjan kan aldrig bli fel. Servera citronkyckling, där honung och timjan ger smak.

kycklingrecept.nu


Kycklingrecept

Dragon & bacon

Baconlindad kycklingfilé med ugnsbakad rotfrukter... prova ett recept som är lätt att lyckas med och smakar fantastiskt!

Det är lätt att lyckas bra när man lagar mat med kyckling. Köttet är både magert och saftigt och det går lätt att variera rätterna.

Prova baconlindad kycklingfilé med dragon och du får en helgrätt som går att laga både med tanke på miljö och plånbok. I dag finns både kyckling och bacon som är ekologiskt producerat, och de flesta rotfrukter går fint att hitta kravmärkta.

Att krydda kyckling med örtkryddor ger ofta en fin smak, lindar du den i bacon får du dessutom till en bra brytning mellan örterna, den milda kycklingen och det kraftiga i baconet.

Servera med matvete och örtkryddade, ugnsbakade morötter och rödbetor så har du en festmiddag av det robustare slaget, som smakar betydligt mer än du behövt anstränga dig!

Snabbt, lätt och väldigt gott!

Trevlig mathelg önskar pepparochsalt.se!

 kycklingrecept.nu