Dinkelvåfflor

Våfflor

Dinkel, även kallat spelt, är en gammal vetesort som innehåller mer protein än vanligt vete. Det binder även mer vatten än vanligt vete och ger oftast en mildare känsla i magen än vanligt vete. Prova, så får du själv se!

Antal personer

Du behöver:

  • 2 1/2 dl siktat dinkelmjöl
  • 1 1/4 tsk bakpulver
  • 3 dl mjölk
  • 60 g smör
  • 2 ägg

Gör så här:

Blanda ihop mjöl och bakpulver i en bunke. Smält smöret och häll mjölken i kastrullen. Häll det över mjölblandningen. Rör ner äggulorna i smeten. Vispa äggvitorna till hårt skum och klicka ner i smeten. Grädda.

 


Kommentar av Kajsa Kavat
28 mars 2013

Riktigt bra recept. Bytte direkt ut mitt gamla recept mot detta. Bytt bytt, kommer aldrig mer igen. :-)

Kommentar av osignerat
19 april 2011

Så man ska separera gulorna från vitan? Måste man göra detta?

Svar av Anders
7 maj 2011

Ja, det är alltid bra att separera gulor och vitor för att få fluffigare bakverk. I franska sockerkakor brukar man göra det också...

Kommentar av osignerat
26 mars 2011

Anv dinkelfullkorn istället för siktat dinkelmjöl, men då måste man vispa ordentligt och likaså svälla det en stund först. Mkt smarrig. Till det tog vi vaniljkräm och blåbärsylt, går lika bra med hjortronsylt. Tusen supergod! Pröva det vet ja...

Kommentar av Jill
25 mars 2011

Har helt slutat med vetemjöl och använder bara dinkel. Har fått högsta betyg på både saffransbröd och kakor. Våfflorna blev fina! Tack för bra sida!

Kommentar av Mimmi
23 november 2010

Supergoda våfflor! Jag blandade i 1dl vispad grädde ii smeten. De blev väldigt frasiga och smarriga. Kan verkligen rekomendera dessa!

Kommentar av Mallan
17 november 2009

Mmmm...goda & luftiga våfflor!!!

Kommentar av emmanuel
21 juni 2009

fungerar grahamsmjöl istället för dinkelmjöl?

Redaktionens kommentar
Ja, det ska gå fint.
Kommentar av emma & eve
26 januari 2010

mums , dyng gött! :)

Kommentar av osignerat
2 april 2009

krävs lite extra fett annars vill de fastna .I övrigt en god våffla och snabb att göra av ingridienser man för det mesta har hemma. Anita

Kommentar av yvonne pira
27 mars 2009

Dom var ju toppen.

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | 4 | Nästa »

 

Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Julkakor

Julens godaste fruktkaka med punsch och vanilj!

Vi älskar fruktkakor! Till jul är de söta kakorna sprängfyllda med syltad frukt och russin ett måste. Årets nyhet blir fruktkaka smaksatt med punsch och vanilj.

Någonting mer klassiskt till jul än fruktkakor är svårt att tänka sig. Och nästan alltid blir dessa välmatade kakor bättre i smaken om de bakas i god tid före jul och får vila svalt tills de ska serveras. Många bakar den tyska varianten, stollen som är fylld med mandel. Andra vill ha en gammaldags korintkaka där de lite syrliga korinterna sätter smaken. Vår klassiska fruktkaka med citronskal och syltad apelsinskal är perfekt till julkaffet, te eller het glögg. Nytt för den här julen är ett recept på fruktkaka med vanilj och punsch. Passar perfekt att servera i tunna skivor till glöggen en kylig vintereftermiddag. Baka den redan nu och lagra den till jul så hinner smakerna bli ännu bättre.

 julkakor.se

Snabba mat-pannkakor

Pannkaksfest med franska galetter!

Lyxa till vardagskvällen eller bara variera torsdagspannkakan? Franska bovetepannkakor, galetter med fyllning är värdig snabbmat!

pannkakor.se

Sallader med gryn

Grynen som gör det

Nu är våren här och det är dags att damma av picknickkorgen. Packa ner en matig kamutvetesallad med avocado och mozzarella!

salladsrecept.se


Kladdkakor

Kladdkakorna som alla älskar!

Vår nya, glutenfria kladdkaka är en kaka de flesta tål. Och som alla gillar!

Kladdiga chokladkakor har länge varit ett måste. Snabbt, lättbakat och gott! Billig att sno ihop av vad du har hemma och dessutom nära på omöjligt att misslyckas med.
Recepten är nästan oändligt många: Från riktigt enkel kladdkaka, till lyxig chokladkladdkaka. Eller varianter som läcker lakritskladdkaka eller kladdkaka med hasselnötter. Du kan också baka kladdkaka i långpanna eller som kladdkakemuffins.
För den som inte kan äta vanligt vetemjöl går det faktiskt att baka riktigt goda kladdkakor. Vårt senaste recept på glutenfri kladdkaka har vi provat på många kakälskare och alla är lika förtjusta. Detta är en toppenkaka som alla kan njuta av!

 kladdkakor.se