Dinkelvåfflor

Våfflor

Dinkel, även kallat spelt, är en gammal vetesort som innehåller mer protein än vanligt vete. Det binder även mer vatten än vanligt vete och ger oftast en mildare känsla i magen än vanligt vete. Prova, så får du själv se!

Antal personer

Du behöver:

  • 2 1/2 dl siktat dinkelmjöl
  • 1 1/4 tsk bakpulver
  • 3 dl mjölk
  • 60 g smör
  • 2 ägg

Gör så här:

Blanda ihop mjöl och bakpulver i en bunke. Smält smöret och häll mjölken i kastrullen. Häll det över mjölblandningen. Rör ner äggulorna i smeten. Vispa äggvitorna till hårt skum och klicka ner i smeten. Grädda.

 


Kommentar av Kajsa Kavat
28 mars 2013

Riktigt bra recept. Bytte direkt ut mitt gamla recept mot detta. Bytt bytt, kommer aldrig mer igen. :-)

Kommentar av osignerat
19 april 2011

Så man ska separera gulorna från vitan? Måste man göra detta?

Svar av Anders
7 maj 2011

Ja, det är alltid bra att separera gulor och vitor för att få fluffigare bakverk. I franska sockerkakor brukar man göra det också...

Kommentar av osignerat
26 mars 2011

Anv dinkelfullkorn istället för siktat dinkelmjöl, men då måste man vispa ordentligt och likaså svälla det en stund först. Mkt smarrig. Till det tog vi vaniljkräm och blåbärsylt, går lika bra med hjortronsylt. Tusen supergod! Pröva det vet ja...

Kommentar av Jill
25 mars 2011

Har helt slutat med vetemjöl och använder bara dinkel. Har fått högsta betyg på både saffransbröd och kakor. Våfflorna blev fina! Tack för bra sida!

Kommentar av Mimmi
23 november 2010

Supergoda våfflor! Jag blandade i 1dl vispad grädde ii smeten. De blev väldigt frasiga och smarriga. Kan verkligen rekomendera dessa!

Kommentar av Mallan
17 november 2009

Mmmm...goda & luftiga våfflor!!!

Kommentar av emmanuel
21 juni 2009

fungerar grahamsmjöl istället för dinkelmjöl?

Redaktionens kommentar
Ja, det ska gå fint.
Kommentar av emma & eve
26 januari 2010

mums , dyng gött! :)

Kommentar av osignerat
2 april 2009

krävs lite extra fett annars vill de fastna .I övrigt en god våffla och snabb att göra av ingridienser man för det mesta har hemma. Anita

Kommentar av yvonne pira
27 mars 2009

Dom var ju toppen.

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | 4 | Nästa »

 

Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Fettisdagen

Baka semlor med mjuk maräng till fettisdagen!

Vi älskar semlor! Årets absolut hetaste nyhet är semlor med mjuk färskmaräng på mandelfyllningen!

Stora, klassiska semlor fyllda med fluffig grädde. Eller minisemlor? Kanske en wienersemla, karlsbader, chokladsemla eller hallonsemlor? Lemon-curd-semla, tiramisù-semla eller semmelmuffins? Lingonsemla, chokladmoussemla eller vaniljsemla … Att skapa nya varianter av den klassiska semlan med mandelmassa och vispgrädde har verkligen spridit sig. Då vi på pepparochsalt var tidigt ut med att experimentera är det inte konstigt att vi har tagit fram några av de bästa recepten på hemgjorda semlor. Vilken blir då årets godaste nyhet på Fettisdagen? Självklart ett helt nytt recept på semla med färsk maräng. Nytt och spännande! Men oavsett om du vågar prova nytt är hembakat godast. Och hos oss får du både tips och recept för att skapa de allra bästa semlorna.

 semlor.nu

Efterrätter

Saffrans- pannkaka

Finns det en godare efterrätt än saffranspannkaka?

efterratter.se

Kladdkakor

Kladdigare kakor!

Någon som gillar kladdkakor? Baka en chokladstinn kaka, hitta nya favoriter och njut...

kladdkakor.se


Kyckling

Vardagsfest!

När det ska gå snabbt att ordna mat med festkänsla blir det ofta kyckling. Gratinerad kyckling i tomat är både lättlagat och gott.

Förr var kyckling för många riktig festmat. Och även om det i dag går att köpa kyckling till vardags är det en vanlig rätt när det ska vara lite festligt. Inte konstigt, kyckling är lättlagat och gott. Dessutom är det magert. Prova en smakrik kycklinggryta med rotfrukter. Eller en god och värmande kycklingsoppa? Kanske kryddiga kycklingspett eller ett gott recept på gratinerad kyckling i tomat till helgen.

Variationen är oändlig och resultatet brukar bli utmärkt!

Numera finns kravmärkt kyckling att hitta i många butiker; välj den och tänk på miljön och djuromsorgen!

 kycklingrecept.nu