Citronvåfflor

Citron passar utmärkt som smaksättare på en frasig våffla. Prova detta goda recept.

Du behöver

Receptet är för 2-4 personer.

  • 100 g smör eller margarin
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 2 ägg
  • 210 g vetemjöl (3,5 dl)
  • 1 tsk bakpulver
  • rivet skal (rasp) av 1 ekologisk citron
  • 1 msk honung

Gör så här:

Smält smöret eller margarinet.

Tvätta citronen noga och finriv skalet. Blanda det med honungen och häll över två matskedar kokande vatten. Låt det stå medan du förbereder resten av smeten.

Vispa samman det smälta smöret, mjölken och äggen. Blanda bakpulver med mjöl och vispa ner det.

Tillsätt citronblandningen och låt smeten vila tio minuter innan du gräddar våfflorna.

Servera gärna med vaniljglass eller vaniljkräm.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Julkakor

Julens godaste fruktkaka med punsch och vanilj!

Vi älskar fruktkakor! Till jul är de söta kakorna sprängfyllda med syltad frukt och russin ett måste. Årets nyhet blir fruktkaka smaksatt med punsch och vanilj.

Någonting mer klassiskt till jul än fruktkakor är svårt att tänka sig. Och nästan alltid blir dessa välmatade kakor bättre i smaken om de bakas i god tid före jul och får vila svalt tills de ska serveras. Många bakar den tyska varianten, stollen som är fylld med mandel. Andra vill ha en gammaldags korintkaka där de lite syrliga korinterna sätter smaken. Vår klassiska fruktkaka med citronskal och syltad apelsinskal är perfekt till julkaffet, te eller het glögg. Nytt för den här julen är ett recept på fruktkaka med vanilj och punsch. Passar perfekt att servera i tunna skivor till glöggen en kylig vintereftermiddag. Baka den redan nu och lagra den till jul så hinner smakerna bli ännu bättre.

 julkakor.se

Scones

Majsscones

När solen tittar fram känns det helt rätt med solgula scones! Baka goda majsscones och njut dem nybakta.

scones.se

Bakakaka

Kex till osten

Riktig god ost kräver goda kex. Baka goda havrekex som garanterat passar till favoritosten!

bakakaka.se


Helgmenyn

Svamp gillar ost

Svamp och ost är en underskattad kombination. Prova champinjonhattar under parmesanost!

Svamp är en självklar smaksättare som blir basen i allt från goda svamppajer till mustig svampsoppa. Har du provat att kombinera svamp och ost även i soppa? I grytan tillsammans med fläskkött lyfter champinjoner smaken till nya höjder. En god paj med svamp passar både vardag som fest. Den som vill bjuda lite finare till helgen provar ett nytt recept på kikärtsfyllda champinjonhattar under parmesantäcke. Garanterat god helg!

 helgmenyn.se