Belgiska våfflor

Våfflor från Bryssel

Observera! Till skillnad från övriga recept är dessa för cirka 20 laggar. Mera tips hittar du här.

Du behöver:

  • 40 g jäst
  • 4 dl mineralvatten med bubblor
  • 500 g mjöl (ca 8 1/3 dl)
  • 4 dl mjölk
  • 1 krm salt
  • 8 ägg
  • 250 g smält smör

Gör så här:

Till dessa våfflor används egentligen ett speciellt våffeljärn för belgiska våfflor. Detta för att baka denna typ av tjockare våfflor. Men har du ett stort, vanligt våffeljärn, som rymmer mycket smet och ger tjocka våfflor (ofta gör äldre järn det) så går det fint att grädda dessa lätta, luftiga våfflor.

Det är mineralvattnet som ger våfflorna deras lätta struktur. Ljumma mineralvattnet och lös jästen i det. Mät upp mjölet i en skål och gör en grop i mitten av mjölet. Blanda i jästlösningen försiktigt och rör till en jämn smet. Tillsätt mjölk och salt. Tillsätt äggulorna. Vispa äggvitorna till hårt skum och lyft försiktigt över dem till smeten och rör försiktigt i dem. Täck degen och låt den jäsa till sin dubbla storlek. Rör ner det smälta smöret. Grädda. Servera med vaniljsocker eller enbart florsocker.

 


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Marengman
17 mars 2015

Hej! Har ett recept med 2,5 dl vatten, 2,5 dl havregrädde och 2,5 dl havremjölk, 200 gr smält smör, 2 tsk bakpulver (tror jag) men kommer inte ihåg hur mycket mjöl - någon som vet

Kommentar av Angelika
5 augusti 2011

Hej!

Jag undrar om man kan förvara smeten typ ett dygn och om hur ska man förvara den då?

Svar av Monica
6 augusti 2011

Linda in smeten med plast folie, inte vanlig. Sen är det bara att lägga in i kylskåpet. Och om du vill ha längre frysen. Och när du ska använda det igen så se till att ta ut det innan du använder så att det får en rumstemperatur.

Kommentar av Matglad
11 mars 2010

Gå in på Daalderop.se. Där hittar du proffsjärn till en billigare penning, Krampouz. Där kommer också att finnas semiprofessionella våffeljärn som slår allt på marknaden!

Kommentar av _
11 november 2009

godaste våfflorna någonsin

Kommentar av Millan
27 februari 2010

Hej!

Var kan man, som privatperson, köpa ett våffeljärn som gräddar riktiga belgiska våfflor? Har hittat en sida som säljer järn för 7 950 kr exkl. moms...knappast för en privatperson!

Svar av sandra
23 mars 2010

rekommonenderar lidls belgiska våffeljärn som finns i butik from i går tills lagret räcker.endast 149:- en lagom peng nu innan löning.lycka till

Svar av Eleonore
3 mars 2010

Hej,

Det finns ett våffeljärn för belgiska våfflor från Wilfa. Det går att köpa hos Elonbutikerna, Hemma, Electrolux Home & Mediamarkt. Kostar ca 700kr.

Svar av Ann
11 mars 2010

finns ett på Järnia för 399

Svar av Namn/signatur
25 mars 2012

Finns på Kjell &Company för 99 kr.

Kommentar av Swedish chef
20 mars 2010

Lidl har ett järn vecka 12 för 149: -

1000W, reglerbar temperatur

Svar av Anders
11 april 2011

Denna vecka har Lidl åter igen belgiska våffeljärn för 149kr!

Kommentar av Inger
7 november 2010

Kitchen Aid har ett riktigt höjdardubbeljärn, automatiskt som ger tjocka Belgiska laggar. Perfekt varje gång. Kostar en del men är suveränt. Mitt köpte jag på Bagaren & kocken.

Kommentar av ;D
18 maj 2008

HEJ!

belgiska våfflor har jag ätit i belgien! :D

Svar av Mechmud
2 juni 2010

Cooling!

Svar av Limonene
8 augusti 2011

Jag med! Jag köpte för 70kr och fick grädde, jordgubbar och choklad. Det var totalt värt pengarna.

 

Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Julkakor

Julens godaste fruktkaka med punsch och vanilj!

Vi älskar fruktkakor! Till jul är de söta kakorna sprängfyllda med syltad frukt och russin ett måste. Årets nyhet blir fruktkaka smaksatt med punsch och vanilj.

Någonting mer klassiskt till jul än fruktkakor är svårt att tänka sig. Och nästan alltid blir dessa välmatade kakor bättre i smaken om de bakas i god tid före jul och får vila svalt tills de ska serveras. Många bakar den tyska varianten, stollen som är fylld med mandel. Andra vill ha en gammaldags korintkaka där de lite syrliga korinterna sätter smaken. Vår klassiska fruktkaka med citronskal och syltad apelsinskal är perfekt till julkaffet, te eller het glögg. Nytt för den här julen är ett recept på fruktkaka med vanilj och punsch. Passar perfekt att servera i tunna skivor till glöggen en kylig vintereftermiddag. Baka den redan nu och lagra den till jul så hinner smakerna bli ännu bättre.

 julkakor.se

Småkakor

Frön som sätter smak

Solrosfrön ger nötig smak åt både bröd och småkakor! Russinkakorna är ett gott exempel.

bakakaka.se

Midsommar

Matjessill i ny kostym!

Sill till nypotatis är klassisk midsommarmat. Det är enkelt att själv krydda matjessillen!

sillrecept.se


Mors dag

Mors dag

Fira mor med hembakat! Varför inte en lättbakad rabarbertårta med vanilj?

Till mors dag behövs inga påkostade presenter, men frukost på sängen uppskattar alla! Baka mjuka scones eller kärleksfulla vaniljbagels.


Är det fika som gäller? Fyll fatet med frestande småkakor: chokladbröd, kringlor eller kolakakor! Eller kanske mors allra högsta önskan är en bit mörk chokladkaka tillsammans med rykande hett irish coffee...

 bakatårta.se