Belgiska våfflor

Våfflor från Bryssel

Observera! Till skillnad från övriga recept är dessa för cirka 20 laggar. Mera tips hittar du här.

Du behöver:

  • 40 g jäst
  • 4 dl mineralvatten med bubblor
  • 500 g mjöl (ca 8 1/3 dl)
  • 4 dl mjölk
  • 1 krm salt
  • 8 ägg
  • 250 g smält smör

Gör så här:

Till dessa våfflor används egentligen ett speciellt våffeljärn för belgiska våfflor. Detta för att baka denna typ av tjockare våfflor. Men har du ett stort, vanligt våffeljärn, som rymmer mycket smet och ger tjocka våfflor (ofta gör äldre järn det) så går det fint att grädda dessa lätta, luftiga våfflor.

Det är mineralvattnet som ger våfflorna deras lätta struktur. Ljumma mineralvattnet och lös jästen i det. Mät upp mjölet i en skål och gör en grop i mitten av mjölet. Blanda i jästlösningen försiktigt och rör till en jämn smet. Tillsätt mjölk och salt. Tillsätt äggulorna. Vispa äggvitorna till hårt skum och lyft försiktigt över dem till smeten och rör försiktigt i dem. Täck degen och låt den jäsa till sin dubbla storlek. Rör ner det smälta smöret. Grädda. Servera med vaniljsocker eller enbart florsocker.

 


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Marengman
17 mars 2015

Hej! Har ett recept med 2,5 dl vatten, 2,5 dl havregrädde och 2,5 dl havremjölk, 200 gr smält smör, 2 tsk bakpulver (tror jag) men kommer inte ihåg hur mycket mjöl - någon som vet

Kommentar av Angelika
5 augusti 2011

Hej!

Jag undrar om man kan förvara smeten typ ett dygn och om hur ska man förvara den då?

Svar av Monica
6 augusti 2011

Linda in smeten med plast folie, inte vanlig. Sen är det bara att lägga in i kylskåpet. Och om du vill ha längre frysen. Och när du ska använda det igen så se till att ta ut det innan du använder så att det får en rumstemperatur.

Kommentar av Matglad
11 mars 2010

Gå in på Daalderop.se. Där hittar du proffsjärn till en billigare penning, Krampouz. Där kommer också att finnas semiprofessionella våffeljärn som slår allt på marknaden!

Kommentar av _
11 november 2009

godaste våfflorna någonsin

Kommentar av Millan
27 februari 2010

Hej!

Var kan man, som privatperson, köpa ett våffeljärn som gräddar riktiga belgiska våfflor? Har hittat en sida som säljer järn för 7 950 kr exkl. moms...knappast för en privatperson!

Svar av sandra
23 mars 2010

rekommonenderar lidls belgiska våffeljärn som finns i butik from i går tills lagret räcker.endast 149:- en lagom peng nu innan löning.lycka till

Svar av Eleonore
3 mars 2010

Hej,

Det finns ett våffeljärn för belgiska våfflor från Wilfa. Det går att köpa hos Elonbutikerna, Hemma, Electrolux Home & Mediamarkt. Kostar ca 700kr.

Svar av Ann
11 mars 2010

finns ett på Järnia för 399

Svar av Namn/signatur
25 mars 2012

Finns på Kjell &Company för 99 kr.

Kommentar av Swedish chef
20 mars 2010

Lidl har ett järn vecka 12 för 149: -

1000W, reglerbar temperatur

Svar av Anders
11 april 2011

Denna vecka har Lidl åter igen belgiska våffeljärn för 149kr!

Kommentar av Inger
7 november 2010

Kitchen Aid har ett riktigt höjdardubbeljärn, automatiskt som ger tjocka Belgiska laggar. Perfekt varje gång. Kostar en del men är suveränt. Mitt köpte jag på Bagaren & kocken.

Kommentar av ;D
18 maj 2008

HEJ!

belgiska våfflor har jag ätit i belgien! :D

Svar av Mechmud
2 juni 2010

Cooling!

Svar av Limonene
8 augusti 2011

Jag med! Jag köpte för 70kr och fick grädde, jordgubbar och choklad. Det var totalt värt pengarna.

 

Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Pastapytt

Lättlagad svamplyx

Fullt av höstsvamp? Laga läcker tortellinipytt med skogssvamp och kyckling!

pastarecept.nu

Lyxig risotto

Krämig räkrisotto

En krämig risotto är tveklöst helgmat. Koka egen fond och gör god räkrisotto!

risotto.nu


Fruktrecept

Fem om dagen

Paj, sallad, soppa, smoothie. Vi äter gärna fem frukter om dagen, särskilt när de samsas i en fruktsallad!

Med frukt i desserten kan du äta gott och nyttigt på samma gång. En helt osötad fruktsmoothie med mandel kan du unna dig när som helst. Variera sylt och grädde till pannkakorna med att servera stekta äpplen med kanel och socker. Och vem tackar nej till en milkshake med banan och rik chokladsmak?

 fruktrecept.se