Belgiska våfflor

Våfflor från Bryssel

Observera! Till skillnad från övriga recept är dessa för cirka 20 laggar. Mera tips hittar du här.

Du behöver:

  • 40 g jäst
  • 4 dl mineralvatten med bubblor
  • 500 g mjöl (ca 8 1/3 dl)
  • 4 dl mjölk
  • 1 krm salt
  • 8 ägg
  • 250 g smält smör

Gör så här:

Till dessa våfflor används egentligen ett speciellt våffeljärn för belgiska våfflor. Detta för att baka denna typ av tjockare våfflor. Men har du ett stort, vanligt våffeljärn, som rymmer mycket smet och ger tjocka våfflor (ofta gör äldre järn det) så går det fint att grädda dessa lätta, luftiga våfflor.

Det är mineralvattnet som ger våfflorna deras lätta struktur. Ljumma mineralvattnet och lös jästen i det. Mät upp mjölet i en skål och gör en grop i mitten av mjölet. Blanda i jästlösningen försiktigt och rör till en jämn smet. Tillsätt mjölk och salt. Tillsätt äggulorna. Vispa äggvitorna till hårt skum och lyft försiktigt över dem till smeten och rör försiktigt i dem. Täck degen och låt den jäsa till sin dubbla storlek. Rör ner det smälta smöret. Grädda. Servera med vaniljsocker eller enbart florsocker.

 


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Marengman
17 mars 2015

Hej! Har ett recept med 2,5 dl vatten, 2,5 dl havregrädde och 2,5 dl havremjölk, 200 gr smält smör, 2 tsk bakpulver (tror jag) men kommer inte ihåg hur mycket mjöl - någon som vet

Kommentar av Angelika
5 augusti 2011

Hej!

Jag undrar om man kan förvara smeten typ ett dygn och om hur ska man förvara den då?

Svar av Monica
6 augusti 2011

Linda in smeten med plast folie, inte vanlig. Sen är det bara att lägga in i kylskåpet. Och om du vill ha längre frysen. Och när du ska använda det igen så se till att ta ut det innan du använder så att det får en rumstemperatur.

Kommentar av Matglad
11 mars 2010

Gå in på Daalderop.se. Där hittar du proffsjärn till en billigare penning, Krampouz. Där kommer också att finnas semiprofessionella våffeljärn som slår allt på marknaden!

Kommentar av _
11 november 2009

godaste våfflorna någonsin

Kommentar av Millan
27 februari 2010

Hej!

Var kan man, som privatperson, köpa ett våffeljärn som gräddar riktiga belgiska våfflor? Har hittat en sida som säljer järn för 7 950 kr exkl. moms...knappast för en privatperson!

Svar av sandra
23 mars 2010

rekommonenderar lidls belgiska våffeljärn som finns i butik from i går tills lagret räcker.endast 149:- en lagom peng nu innan löning.lycka till

Svar av Eleonore
3 mars 2010

Hej,

Det finns ett våffeljärn för belgiska våfflor från Wilfa. Det går att köpa hos Elonbutikerna, Hemma, Electrolux Home & Mediamarkt. Kostar ca 700kr.

Svar av Ann
11 mars 2010

finns ett på Järnia för 399

Svar av Namn/signatur
25 mars 2012

Finns på Kjell &Company för 99 kr.

Kommentar av Swedish chef
20 mars 2010

Lidl har ett järn vecka 12 för 149: -

1000W, reglerbar temperatur

Svar av Anders
11 april 2011

Denna vecka har Lidl åter igen belgiska våffeljärn för 149kr!

Kommentar av Inger
7 november 2010

Kitchen Aid har ett riktigt höjdardubbeljärn, automatiskt som ger tjocka Belgiska laggar. Perfekt varje gång. Kostar en del men är suveränt. Mitt köpte jag på Bagaren & kocken.

Kommentar av ;D
18 maj 2008

HEJ!

belgiska våfflor har jag ätit i belgien! :D

Svar av Mechmud
2 juni 2010

Cooling!

Svar av Limonene
8 augusti 2011

Jag med! Jag köpte för 70kr och fick grädde, jordgubbar och choklad. Det var totalt värt pengarna.

 

Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Efterrätter

Saffrans- pannkaka

Finns det en godare efterrätt än saffranspannkaka?

efterratter.se

Frukostbullar

Mjuka gifflar

Nybakade, mjuka gifflar med smör, marmelad och ost är riktig lyx. Baka några plåtar med morgonglädje!

frukostbullar.se


Formbröd

Kom i form med hembakat bröd!

Ibland behöver man stöd i livet. Inte minst i köket. En form räddar ofta brödbaket och förvandlar den vekaste deg till härligt formbröd!

Vägen till ett gott bröd är ofta att vara försiktig med mjölmängden. För mycket mjöl ger torra bröd som inte jäser upp som de ska. Men degen blir lätt vek (lös) med mindre mjöl och om man använder grovt mjöl eller mycket rågmjöl och då kan en form vara lösningen.
Baka klassiska fullkornsbröd med surdeg och massor av hela korn – perfekt till ost, kallskuret och till inlagd sill. Gör gott och enkelt rågbröd till frukostmackorna eller gör ett surdegsbröd med mycket råg, russin och pumpafrön. Eller till brytbrödet på morgonen.
Men inte bara grova bröd mår bra av stöd. Även ljusa och luftiga brödtyper blir bättre i for-men. En focaccia görs av en vek deg som jäser fina luftbubblor i en långpanna, prova en variant med ost eller med oliver! Och till det godaste rostbrödet krävs också en form – hembakat toastbröd är en oslagbar frukost. Håll formen helt enkelt, eller snarare – låt formen hålla din deg!

 hembakatbrod.se