Belgiska våfflor

Våfflor från Bryssel

Observera! Till skillnad från övriga recept är dessa för cirka 20 laggar. Mera tips hittar du här.

Du behöver:

  • 40 g jäst
  • 4 dl mineralvatten med bubblor
  • 500 g mjöl (ca 8 1/3 dl)
  • 4 dl mjölk
  • 1 krm salt
  • 8 ägg
  • 250 g smält smör

Gör så här:

Till dessa våfflor används egentligen ett speciellt våffeljärn för belgiska våfflor. Detta för att baka denna typ av tjockare våfflor. Men har du ett stort, vanligt våffeljärn, som rymmer mycket smet och ger tjocka våfflor (ofta gör äldre järn det) så går det fint att grädda dessa lätta, luftiga våfflor.

Det är mineralvattnet som ger våfflorna deras lätta struktur. Ljumma mineralvattnet och lös jästen i det. Mät upp mjölet i en skål och gör en grop i mitten av mjölet. Blanda i jästlösningen försiktigt och rör till en jämn smet. Tillsätt mjölk och salt. Tillsätt äggulorna. Vispa äggvitorna till hårt skum och lyft försiktigt över dem till smeten och rör försiktigt i dem. Täck degen och låt den jäsa till sin dubbla storlek. Rör ner det smälta smöret. Grädda. Servera med vaniljsocker eller enbart florsocker.

 


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Marengman
17 mars 2015

Hej! Har ett recept med 2,5 dl vatten, 2,5 dl havregrädde och 2,5 dl havremjölk, 200 gr smält smör, 2 tsk bakpulver (tror jag) men kommer inte ihåg hur mycket mjöl - någon som vet

Kommentar av Angelika
5 augusti 2011

Hej!

Jag undrar om man kan förvara smeten typ ett dygn och om hur ska man förvara den då?

Svar av Monica
6 augusti 2011

Linda in smeten med plast folie, inte vanlig. Sen är det bara att lägga in i kylskåpet. Och om du vill ha längre frysen. Och när du ska använda det igen så se till att ta ut det innan du använder så att det får en rumstemperatur.

Kommentar av Matglad
11 mars 2010

Gå in på Daalderop.se. Där hittar du proffsjärn till en billigare penning, Krampouz. Där kommer också att finnas semiprofessionella våffeljärn som slår allt på marknaden!

Kommentar av _
11 november 2009

godaste våfflorna någonsin

Kommentar av Millan
27 februari 2010

Hej!

Var kan man, som privatperson, köpa ett våffeljärn som gräddar riktiga belgiska våfflor? Har hittat en sida som säljer järn för 7 950 kr exkl. moms...knappast för en privatperson!

Svar av sandra
23 mars 2010

rekommonenderar lidls belgiska våffeljärn som finns i butik from i går tills lagret räcker.endast 149:- en lagom peng nu innan löning.lycka till

Svar av Eleonore
3 mars 2010

Hej,

Det finns ett våffeljärn för belgiska våfflor från Wilfa. Det går att köpa hos Elonbutikerna, Hemma, Electrolux Home & Mediamarkt. Kostar ca 700kr.

Svar av Ann
11 mars 2010

finns ett på Järnia för 399

Svar av Namn/signatur
25 mars 2012

Finns på Kjell &Company för 99 kr.

Kommentar av Swedish chef
20 mars 2010

Lidl har ett järn vecka 12 för 149: -

1000W, reglerbar temperatur

Svar av Anders
11 april 2011

Denna vecka har Lidl åter igen belgiska våffeljärn för 149kr!

Kommentar av Inger
7 november 2010

Kitchen Aid har ett riktigt höjdardubbeljärn, automatiskt som ger tjocka Belgiska laggar. Perfekt varje gång. Kostar en del men är suveränt. Mitt köpte jag på Bagaren & kocken.

Kommentar av ;D
18 maj 2008

HEJ!

belgiska våfflor har jag ätit i belgien! :D

Svar av Mechmud
2 juni 2010

Cooling!

Svar av Limonene
8 augusti 2011

Jag med! Jag köpte för 70kr och fick grädde, jordgubbar och choklad. Det var totalt värt pengarna.

 

Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Mat för små

Hemlagad mat åt alla barn!

Ge ditt barn stora matupplevelser. Hur då? Med enkla recept på allt från bärmos till fisk i ugn!

barnmatsrecept.se

Grilltips

Marinera mera!

Är grillen varm? En enkel marinad skiljer godkänt från grillfest!

helgmenyn.se


Smulpaj

Rabarberpaj med mandeltäcke

Första rabarberpajen för säsongen är den allra godaste. Smaksätt med citron!

Härligt friska rabarber dyker upp i trädgårdsland och butiker allt längre norrut i landet. En klassisk smulpaj förvandlar den syrliga stjälken till sommrig efterrätt. Variera pajen med havretäcke eller gör en god kardemummavariant som smakar lika bra kyld som ljummen. Pepparochsalt rekommenderar en nykomponerad smulpaj med mandelmassa i täcket och citron som smaksättare. Riktigt gott även för den som inte tål gluten.

 smulpaj.se