Belgiska våfflor

Detta är ett perfekt recept för rejäla, frasiga våfflor. Innehåller jäst som ger rätt lyft i smeten. Räcker till 4-6 personer.

Belgiska våfflor med jäst

Du behöver:

  • 4 dl mjölk
  • 3 dl vatten
  • 150 g smält smör
  • 15 g jäst (drygt 1/4 pkt)
  • 3 ägg
  • ½ tsk salt
  • (1 ½ tsk vaniljsocker)
  • (1 msk socker)
  • 450 g vetemjöl (ca 7,5 dl)

Gör så här:

Smält smöret och blanda det varma smöret med mjölk och vatten. Kontrollera att vätskan är fingervarm - värm annars eller låt svalna.

Lös jästen i vätskan.

Knäck äggen och separera äggula från äggvita. Spara äggvitan i en bunke och vispa ner äggulorna i speten.

Tillsätt nu salt, socker och vaniljsocker. (Vill du inte ha söta våfflor så hoppar du över socker och vaniljsocker.)

Vispa ner mjölet lite i taget så det inte klumpar sig.

Låt nu degen stå framme i rumstemeratur i cirka en timme, tills det märks att jäsningen kommit igång. Du kan också låta degen stå i kylskåp, då går jäsningen långsammare och det tar flera timmar.

När degen jäst upp cirka 1/3 av sin ursprungliga volym är den färdig att grädda. Vispa nu äggvitorna till hårt skum och blanda ner i våfflelsmeten precis före gräddningen.

Använd ett belgiskt våffeljärn och lägg de nygräddade våfflorna på ett galler. Våfflorna går att värma i ugnen om de svalnat.

Servera med grädde, frukt, sylt, chokladsås och glass. Eller med matiga tillbehör som ostar, sallad, kallskuret eller rökt lax.

Blanda resten av vätskan med kaksmulorna. Tillsätt socker, salt och kanel. Tillsätt mjölet i smulblandningen. Rör i jästblandningen och äggen. Tillsätt det smälta smöret. Låt smeten jäsa till ungefär dubbel storlek. Grädda.

 


 

Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Glass

Mera glass!

Finns det något godare än glass? Yoghurt- och saffransglass känns lyxigt och friskt!

glassrecept.nu

Veganskt

Helgwok

Prova en helgrön wok till helgen! Grönt är gott!

veganrecept.se


Scones

Pizzascones

Sugen på hemlagad pizza?

Här är en snabbvariant som passar fint både till enklare huvudrätt eller i stället för en varm macka.

Det är inte alltid man har lust eller tid att svänga ihop en pizzadeg. Hoppa över jäsningen och gör en enkel pizza på sconesbotten . Snabbt, lätt och gott.

Lägg till en skål god sallad och servera en kall öl till - succen är given!

 scones.se