Belgiska våfflor

Detta är ett perfekt recept för rejäla, frasiga våfflor. Innehåller jäst som ger rätt lyft i smeten. Räcker till 4-6 personer.

Belgiska våfflor med jäst

Du behöver:

  • 4 dl mjölk
  • 3 dl vatten
  • 150 g smält smör
  • 15 g jäst (drygt 1/4 pkt)
  • 3 ägg
  • ½ tsk salt
  • (1 ½ tsk vaniljsocker)
  • (1 msk socker)
  • 450 g vetemjöl (ca 7,5 dl)

Gör så här:

Smält smöret och blanda det varma smöret med mjölk och vatten. Kontrollera att vätskan är fingervarm - värm annars eller låt svalna.

Lös jästen i vätskan.

Knäck äggen och separera äggula från äggvita. Spara äggvitan i en bunke och vispa ner äggulorna i speten.

Tillsätt nu salt, socker och vaniljsocker. (Vill du inte ha söta våfflor så hoppar du över socker och vaniljsocker.)

Vispa ner mjölet lite i taget så det inte klumpar sig.

Låt nu degen stå framme i rumstemeratur i cirka en timme, tills det märks att jäsningen kommit igång. Du kan också låta degen stå i kylskåp, då går jäsningen långsammare och det tar flera timmar.

När degen jäst upp cirka 1/3 av sin ursprungliga volym är den färdig att grädda. Vispa nu äggvitorna till hårt skum och blanda ner i våfflelsmeten precis före gräddningen.

Använd ett belgiskt våffeljärn och lägg de nygräddade våfflorna på ett galler. Våfflorna går att värma i ugnen om de svalnat.

Servera med grädde, frukt, sylt, chokladsås och glass. Eller med matiga tillbehör som ostar, sallad, kallskuret eller rökt lax.

Blanda resten av vätskan med kaksmulorna. Tillsätt socker, salt och kanel. Tillsätt mjölet i smulblandningen. Rör i jästblandningen och äggen. Tillsätt det smälta smöret. Låt smeten jäsa till ungefär dubbel storlek. Grädda.

 


 

Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Lyxig risotto

Krämig räkrisotto

En krämig risotto är tveklöst helgmat. Koka egen fond och gör god räkrisotto!

risotto.nu

Morotskakor

Kakor som håller i längden

Saftiga morotskakor med glasyr finns i många smaker. Baka morotskaksmuffins med apelsinsmak!

morotskaka.com


Kolakaka

Kolakaka till klassisk och trendig fika!

Lättbakad favoritkaka? Prova mjuk kolakaka - en modern variant av den klassiska sockerkakan!

Mjuka kakor hör för många ihop med farmors kakfat och finservisen. Visst är det gott med en nybakad sockerkaka till fikat och smaksatt med citron i en citronkaka blir kakan en älskad favorit för många av oss! Men sockerkakan kan vara så mycket mer än klassikern som trängs med småkakorna på kalaset.
Gör en chokladsockerkaka som efterrätt eller fika. Servera med grädde eller glass! En tigerkaka passar den som inte kan bestämma om det ska vara chokladkaka eller inte… Eller smaksätt med kardemumma eller apelsin för att få en kaka som sticker ut.
Visste du att det går bra att göra en glutenfri sockerkaka?
Eller så provar du ett nytt, gott recept på kolakaka med mjuk kolaglasyr. Garanterat en höjdare oavsett på vilket kakfat den hamnar!

 sockerkakor.se