Belgiska våfflor

Detta är ett perfekt recept för rejäla, frasiga våfflor. Innehåller jäst som ger rätt lyft i smeten. Räcker till 4-6 personer.

Belgiska våfflor med jäst

Du behöver:

  • 4 dl mjölk
  • 3 dl vatten
  • 150 g smält smör
  • 15 g jäst (drygt 1/4 pkt)
  • 3 ägg
  • ½ tsk salt
  • (1 ½ tsk vaniljsocker)
  • (1 msk socker)
  • 450 g vetemjöl (ca 7,5 dl)

Gör så här:

Smält smöret och blanda det varma smöret med mjölk och vatten. Kontrollera att vätskan är fingervarm - värm annars eller låt svalna.

Lös jästen i vätskan.

Knäck äggen och separera äggula från äggvita. Spara äggvitan i en bunke och vispa ner äggulorna i speten.

Tillsätt nu salt, socker och vaniljsocker. (Vill du inte ha söta våfflor så hoppar du över socker och vaniljsocker.)

Vispa ner mjölet lite i taget så det inte klumpar sig.

Låt nu degen stå framme i rumstemeratur i cirka en timme, tills det märks att jäsningen kommit igång. Du kan också låta degen stå i kylskåp, då går jäsningen långsammare och det tar flera timmar.

När degen jäst upp cirka 1/3 av sin ursprungliga volym är den färdig att grädda. Vispa nu äggvitorna till hårt skum och blanda ner i våfflelsmeten precis före gräddningen.

Använd ett belgiskt våffeljärn och lägg de nygräddade våfflorna på ett galler. Våfflorna går att värma i ugnen om de svalnat.

Servera med grädde, frukt, sylt, chokladsås och glass. Eller med matiga tillbehör som ostar, sallad, kallskuret eller rökt lax.

Blanda resten av vätskan med kaksmulorna. Tillsätt socker, salt och kanel. Tillsätt mjölet i smulblandningen. Rör i jästblandningen och äggen. Tillsätt det smälta smöret. Låt smeten jäsa till ungefär dubbel storlek. Grädda.

 


 

Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Julkakor

Julens godaste fruktkaka med punsch och vanilj!

Vi älskar fruktkakor! Till jul är de söta kakorna sprängfyllda med syltad frukt och russin ett måste. Årets nyhet blir fruktkaka smaksatt med punsch och vanilj.

Någonting mer klassiskt till jul än fruktkakor är svårt att tänka sig. Och nästan alltid blir dessa välmatade kakor bättre i smaken om de bakas i god tid före jul och får vila svalt tills de ska serveras. Många bakar den tyska varianten, stollen som är fylld med mandel. Andra vill ha en gammaldags korintkaka där de lite syrliga korinterna sätter smaken. Vår klassiska fruktkaka med citronskal och syltad apelsinskal är perfekt till julkaffet, te eller het glögg. Nytt för den här julen är ett recept på fruktkaka med vanilj och punsch. Passar perfekt att servera i tunna skivor till glöggen en kylig vintereftermiddag. Baka den redan nu och lagra den till jul så hinner smakerna bli ännu bättre.

 julkakor.se

Sås av alla slag

Glöm inte såsen!

Sätt guldkant på maten! Koka het chilisås som blir en vuxnare variant av ketchup.

sasrecept.se

Kladdkakor

Kladdkaka med hallon

Variera favoritfikat och sätt smak på kladdisen! Kladdkaka med hallon är enkel lyxfika.

kladdkakor.se


Crêpes

Snabba pannkakor med god och matig fyllning

Pannkakor måste inte betyda sylt och grädde. Tvärtom. Gör matiga och goda crêpes med räkor som passar både vardag och helgkväll!

Crêpes är bekvämmatens bekvämmat. Smidigt att ha färdigt i kylen när det är bråttom, lätt att frysa in direkt i ugnsformen, och en perfekt rätt att laga av pannkakor som blivit över. Crêpes är också lätt att fylla av det man för tillfället har hemma. Klassiska fyllningar som köttfärscrêpes, svampcrêpes eller kycklingcrêpes är gott som passar både vardag och på en buffé. Goda böncrêpes mättar fint, och lite lättare räkcrêpes, fyllda med räkstuvning, är enkel lyx som är lätt att laga även mitt i veckan. Med grönsaker, sallader och kanske en bit bröd räcker två crêpes per person långt en vardag. Och tillsammans med soppa passar de som varmt tillbehör. Snabb, lätt, billig och bekväm mat helt enkelt!

 pannkakor.se