Belgiska våfflor

Detta är ett perfekt recept för rejäla, frasiga våfflor. Innehåller jäst som ger rätt lyft i smeten. Räcker till 4-6 personer.

Belgiska våfflor med jäst

Du behöver:

  • 4 dl mjölk
  • 3 dl vatten
  • 150 g smält smör
  • 15 g jäst (drygt 1/4 pkt)
  • 3 ägg
  • ½ tsk salt
  • (1 ½ tsk vaniljsocker)
  • (1 msk socker)
  • 450 g vetemjöl (ca 7,5 dl)

Gör så här:

Smält smöret och blanda det varma smöret med mjölk och vatten. Kontrollera att vätskan är fingervarm - värm annars eller låt svalna.

Lös jästen i vätskan.

Knäck äggen och separera äggula från äggvita. Spara äggvitan i en bunke och vispa ner äggulorna i speten.

Tillsätt nu salt, socker och vaniljsocker. (Vill du inte ha söta våfflor så hoppar du över socker och vaniljsocker.)

Vispa ner mjölet lite i taget så det inte klumpar sig.

Låt nu degen stå framme i rumstemeratur i cirka en timme, tills det märks att jäsningen kommit igång. Du kan också låta degen stå i kylskåp, då går jäsningen långsammare och det tar flera timmar.

När degen jäst upp cirka 1/3 av sin ursprungliga volym är den färdig att grädda. Vispa nu äggvitorna till hårt skum och blanda ner i våfflelsmeten precis före gräddningen.

Använd ett belgiskt våffeljärn och lägg de nygräddade våfflorna på ett galler. Våfflorna går att värma i ugnen om de svalnat.

Servera med grädde, frukt, sylt, chokladsås och glass. Eller med matiga tillbehör som ostar, sallad, kallskuret eller rökt lax.

Blanda resten av vätskan med kaksmulorna. Tillsätt socker, salt och kanel. Tillsätt mjölet i smulblandningen. Rör i jästblandningen och äggen. Tillsätt det smälta smöret. Låt smeten jäsa till ungefär dubbel storlek. Grädda.

 


 

Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Kyckling

Citrongrillad

Citron och timjan kan aldrig bli fel. Servera citronkyckling, där honung och timjan ger smak.

kycklingrecept.nu

Söndagsstek

Egen rostbiff

Skippa färdigköpt och laga från grunden. Egen rostbiff är lätt att lyckas med.

helgmenyn.se


Pepparkakor

Förklädet på, pepparkaksdags!

Nionde december firas pepparkakans dag med buller och bång. Det är tid att baka pepparkakor!

Förr las lutfisken i blöt till Annadagen, nionde december, men gamla traditioner ger vika för nya. Förbered pepparkaksbaket kvällen innan genom att göra degen klar och ställa den svalt. Vårt nya grundrecept på pepparkakor är gjort på farinsocker och har härligt kryddig smak. Läs våra tips om du är osäker inför baket! Det finns gott om recept att välja på, såväl skurna pepparkakor som vita pepparkakor.

Kanske ska barnen vara med och baka? Ladda upp med extra kavlar, förkläden och en rejäl omgång kristyr. Det är nämligen väldigt roligt att dekorera pepparkakorna!

 pepparkaksrecept.se