Belgiska våfflor

Detta är ett perfekt recept för rejäla, frasiga våfflor. Innehåller jäst som ger rätt lyft i smeten. Räcker till 4-6 personer.

Belgiska våfflor med jäst

Du behöver:

  • 4 dl mjölk
  • 3 dl vatten
  • 150 g smält smör
  • 15 g jäst (drygt 1/4 pkt)
  • 3 ägg
  • ½ tsk salt
  • (1 ½ tsk vaniljsocker)
  • (1 msk socker)
  • 450 g vetemjöl (ca 7,5 dl)

Gör så här:

Smält smöret och blanda det varma smöret med mjölk och vatten. Kontrollera att vätskan är fingervarm - värm annars eller låt svalna.

Lös jästen i vätskan.

Knäck äggen och separera äggula från äggvita. Spara äggvitan i en bunke och vispa ner äggulorna i speten.

Tillsätt nu salt, socker och vaniljsocker. (Vill du inte ha söta våfflor så hoppar du över socker och vaniljsocker.)

Vispa ner mjölet lite i taget så det inte klumpar sig.

Låt nu degen stå framme i rumstemeratur i cirka en timme, tills det märks att jäsningen kommit igång. Du kan också låta degen stå i kylskåp, då går jäsningen långsammare och det tar flera timmar.

När degen jäst upp cirka 1/3 av sin ursprungliga volym är den färdig att grädda. Vispa nu äggvitorna till hårt skum och blanda ner i våfflelsmeten precis före gräddningen.

Använd ett belgiskt våffeljärn och lägg de nygräddade våfflorna på ett galler. Våfflorna går att värma i ugnen om de svalnat.

Servera med grädde, frukt, sylt, chokladsås och glass. Eller med matiga tillbehör som ostar, sallad, kallskuret eller rökt lax.

Blanda resten av vätskan med kaksmulorna. Tillsätt socker, salt och kanel. Tillsätt mjölet i smulblandningen. Rör i jästblandningen och äggen. Tillsätt det smälta smöret. Låt smeten jäsa till ungefär dubbel storlek. Grädda.

 


 

Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Fettisdagen

Baka semlor med mjuk maräng till fettisdagen!

Vi älskar semlor! Årets absolut hetaste nyhet är semlor med mjuk färskmaräng på mandelfyllningen!

Stora, klassiska semlor fyllda med fluffig grädde. Eller minisemlor? Kanske en wienersemla, karlsbader, chokladsemla eller hallonsemlor? Lemon-curd-semla, tiramisù-semla eller semmelmuffins? Lingonsemla, chokladmoussemla eller vaniljsemla … Att skapa nya varianter av den klassiska semlan med mandelmassa och vispgrädde har verkligen spridit sig. Då vi på pepparochsalt var tidigt ut med att experimentera är det inte konstigt att vi har tagit fram några av de bästa recepten på hemgjorda semlor. Vilken blir då årets godaste nyhet på Fettisdagen? Självklart ett helt nytt recept på semla med färsk maräng. Nytt och spännande! Men oavsett om du vågar prova nytt är hembakat godast. Och hos oss får du både tips och recept för att skapa de allra bästa semlorna.

 semlor.nu

Kladdkakor

Lyxig kladdkaka

Dags för en härlig långfika i helgen? Prova nya, goda recept på kladdkaka med jordnötter!

kladdkakor.se

Buffé

Planera sommarens buffé

Buffé är en avslappnad bjudform som ger mycket valfrihet. Säsong för sparris - vi bjuder på buffévarianter som sparris med parmesan eller parmaskinka!

buffemat.se


Efterrätter

Saffrans- pannkaka

Finns det en godare efterrätt än saffranspannkaka?

Gyllengul, serverad på klassiskt vis med vispgrädde och salmbärssylt - saffranspannkakan är en riktig, gotländsk läckerhet!

Men kakan är inte svår att lyckas med hemma i köket. Tvärtom är den en lättlagad efterätt som går fint att laga till många.

Prova ett recept på saffranspannkaka i långpanna till helgen! Och skulle du sakna salmbärssylt i skafferiet så prova med björnbär eller hjortron. Succén är given!

Trevlig helg!

 efterratter.se