Vanliga svenska våfflor

Med jäst och ljummen mjölk

Antal personer

Du behöver

  • 5 dl mjölk
  • 4 dl vetemjöl
  • 12 1/2 g (1/4 paket) färsk jäst
  • 125 g smält smör

Gör så här:

Ljumma mjölken och häll hälften i en bunke. Smula i jästen och rör tills den löst sig. Blanda i mjölet och rör till en jämn smet. Tillsätt resten av mjölken. Smält smöret och låt det svalna. Under tiden låter du smeten jäsa cirka 30 minuter. Tillsätt därefter det avsvalnade smöret. Grädda.

 


Kommentar av Ullice
22 mars 2013

måste pröva - när vi var små fick vi jästpannkakor med lingon o grädde det va så gott

Kommentar av Joos
13 juni 2011

Vedervärdigt! Alldeles för mycket smör vilket hämmade degens resning under gräddning och vidare dominerade all smak. Stabbig och läskig. 1/5.

Svar av Z
8 juli 2011

Hmm dags att lära sig skillnaden på margarin och smör? =)

Kommentar av Gustav Sörnäs
8 maj 2009

Väldigt god. Min mamma gräddade vofflorna.

Kommentar av ygju
1 april 2009

bra

Kommentar av Drutten
20 mars 2010

Mycket frasig och god som dessutom inte fastnar i våffeljärnet. Denna gör vi igen!

Kommentar av Anders
17 mars 2008

Trevligt recept! Lättlagat och gott.

Kommentar av Karin Petersson
24 mars 2008

Hej, Tack för en jättebra våffelsida. Jag har ett stort problem, tål inte bakpulver, därför blev jag jätteglad när du har två varianter med jäst i stället.

Tusen tack, Karin P

 

Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Quesadillas

Vardagstacos

Till helgen står tacos på menyn i många svenska hem - varför inte en vanlig vardag? Quesadillas med keso och härligt rökig smak blir gott till soppa eller som matigt mellanmål.

tacorecept.nu

Baka pizza ikväll!

Hembakad pizza av högsta klass

Pizzakväll? Gör hembakad pizza och välj själv hur den ska smaka! Varför inte glutenfri?

bakapizza.se


Bakakaka

Mandel, banan och choklad

Passa på att baka någonting riktigt gott till helgen. Prova ett nytt recept på chokladkaka med banan och god mandelsmak!

Choklad, bananer och mandel passar perfekt i samma kaka. Mandel används tyvärr många gånger som en utfyllnad och ibland är det tveksamt om den tillför kakan någon smak.

Prova i stället ett gott recept på Mandelkaka med choklad, där mandeln verkligen kommer till sin rätt! Resultatet blir en smakrik och saftig kaka, med mild banansmak, tydlig nougatton och härlig chokladsmak.

Välj en god mandel, gärna ekologisk och bra mörk choklad så är helgens kaka en succé!

God helgfika på er!

 bakakaka.se