Vanliga svenska våfflor

Med jäst och ljummen mjölk

Antal personer

Du behöver

  • 5 dl mjölk
  • 4 dl vetemjöl
  • 12 1/2 g (1/4 paket) färsk jäst
  • 125 g smält smör

Gör så här:

Ljumma mjölken och häll hälften i en bunke. Smula i jästen och rör tills den löst sig. Blanda i mjölet och rör till en jämn smet. Tillsätt resten av mjölken. Smält smöret och låt det svalna. Under tiden låter du smeten jäsa cirka 30 minuter. Tillsätt därefter det avsvalnade smöret. Grädda.

 


Kommentar av Ullice
22 mars 2013

måste pröva - när vi var små fick vi jästpannkakor med lingon o grädde det va så gott

Kommentar av Joos
13 juni 2011

Vedervärdigt! Alldeles för mycket smör vilket hämmade degens resning under gräddning och vidare dominerade all smak. Stabbig och läskig. 1/5.

Svar av Z
8 juli 2011

Hmm dags att lära sig skillnaden på margarin och smör? =)

Kommentar av Gustav Sörnäs
8 maj 2009

Väldigt god. Min mamma gräddade vofflorna.

Kommentar av ygju
1 april 2009

bra

Kommentar av Drutten
20 mars 2010

Mycket frasig och god som dessutom inte fastnar i våffeljärnet. Denna gör vi igen!

Kommentar av Anders
17 mars 2008

Trevligt recept! Lättlagat och gott.

Kommentar av Karin Petersson
24 mars 2008

Hej, Tack för en jättebra våffelsida. Jag har ett stort problem, tål inte bakpulver, därför blev jag jätteglad när du har två varianter med jäst i stället.

Tusen tack, Karin P

 

Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Påskrecept

Alla påskhelgens recept!

Årets stora mathelg är här. Påsken rymmer allt från ägg och lamm till påskgodis!

Lax, lamm och ägg eller ljummen rödbetssallad och paj? På påskbordet ryms massor av goda rätter. Och det måste inte vara samma år till år. Variera laxen och lammsteken med lättare rätter som fräsch räksallad med äpple eller potatissallad med citron och dill.
Bor du i södra Sverige kan en tallrik rykande nässelsoppa vara en perfekt förrätt. Passar utmärkt med ägg i alla former.
16 kilo godis om året äter vi i snitt per person i Sverige. Och påsken är utan tvekan lösgodisets högtid. Men hemgjort godis är både godare, roligare att bjuda på och ofta lite nyttigare. Hemgjorda chokladägg, choklad-och nötbollar eller vit tryffel med lime … kanske chokladkrisp eller brända mandlar med apelsinsmak. Kanske enkla marispanägg som alla kan vara med och pyssla?

Glad Påsk önskar pepparochsalt.se!

 påskgodisrecept.se

Fisksoppa

Fisk ger smaken

Få rätter är så tacksamma som fisksoppa. Mycket smak för liten insats!

fisksoppa.se

Lyxig risotto

Krämig räkrisotto

En krämig risotto är tveklöst helgmat. Koka egen fond och gör god räkrisotto!

risotto.nu


Lasagne

Lasagne bolognese

Klassiker vinner i längden. Ingenting slår en lasagne bolognese.

Pasta i ugn är perfekt festmat för många gäster. Och många gånger är den enkla det allra bästa. Gör en klassisk lasagne bolognese och lägg lite extra tid på såsen. En bra köttfärssås, kokad på låg värme med kryddor, grönsaker och lite rökt fläsk lyfter lasagnen till helt nya höjder.
Vegetariskt? Välj den snart lika klassiska varianten, lasagne med fetaost. Krämig, smakrik med grönsaker och med den varma fetaosten som sätter rätt fart på smakerna.
Vill du trots det variera är utbudet rikligt. Allt från höstlasagne gjord på lammfärs till en läcker lasagne med färskost och svamp
Kort sagt: En riktigt god lasagne är svårslagen!

 lasagne.nu