Vanliga svenska våfflor

Med jäst och ljummen mjölk

Antal personer

Du behöver

  • 5 dl mjölk
  • 4 dl vetemjöl
  • 12 1/2 g (1/4 paket) färsk jäst
  • 125 g smält smör

Gör så här:

Ljumma mjölken och häll hälften i en bunke. Smula i jästen och rör tills den löst sig. Blanda i mjölet och rör till en jämn smet. Tillsätt resten av mjölken. Smält smöret och låt det svalna. Under tiden låter du smeten jäsa cirka 30 minuter. Tillsätt därefter det avsvalnade smöret. Grädda.

 


Kommentar av Ullice
22 mars 2013

måste pröva - när vi var små fick vi jästpannkakor med lingon o grädde det va så gott

Kommentar av Joos
13 juni 2011

Vedervärdigt! Alldeles för mycket smör vilket hämmade degens resning under gräddning och vidare dominerade all smak. Stabbig och läskig. 1/5.

Svar av Z
8 juli 2011

Hmm dags att lära sig skillnaden på margarin och smör? =)

Kommentar av Gustav Sörnäs
8 maj 2009

Väldigt god. Min mamma gräddade vofflorna.

Kommentar av ygju
1 april 2009

bra

Kommentar av Drutten
20 mars 2010

Mycket frasig och god som dessutom inte fastnar i våffeljärnet. Denna gör vi igen!

Kommentar av Anders
17 mars 2008

Trevligt recept! Lättlagat och gott.

Kommentar av Karin Petersson
24 mars 2008

Hej, Tack för en jättebra våffelsida. Jag har ett stort problem, tål inte bakpulver, därför blev jag jätteglad när du har två varianter med jäst i stället.

Tusen tack, Karin P

 

Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Kladdkakor

Krispigt

Varför ska alltid barnen ha ensamrätt till knasiga sötsaker? Baka en krispigt kladdig kaka med chokladpuffar!

kladdkakor.se

Kolakaka

Kolakaka till klassisk och trendig fika!

Lättbakad favoritkaka? Prova mjuk kolakaka - en modern variant av den klassiska sockerkakan!

sockerkakor.se


Lasagne

Färskost sätter smak på lasagnen!

Med färska lasagneplattor går det fort att laga en riktigt god lasagne. Variera med färskost i en krämig lasagne med svamp och bacon!

Klassisk lasagne bolognese med köttfärssås och len ostsås är fantastiskt gott! Men det finns goda varianter för den som vill prova nytt. Att använda färskost kan vara riktigt lyckat i lasagne. Färskosten lockar fram smaken i de andra ingredienserna och ger en krämig lasagne, prova gärna i en god, vegetarisk grönskålslasagne! Eller så lagar du svamplasagne med färskost – en perfekt lasagne där färskosten lockar fram det bästa av svampsmaken. Samma sak i lasagne med bacon och svamp, färskosten höjder smaken!
Vill du prova mer än bara färskost? En god fetaostlasagne eller kanske lasagne med ädelost och zucchini? Garanterat goda alternativ till klassisk lasagne, både vardag och fest!

 lasagne.nu