Vanliga svenska våfflor

Med jäst och ljummen mjölk

Antal personer

Du behöver

  • 5 dl mjölk
  • 4 dl vetemjöl
  • 12 1/2 g (1/4 paket) färsk jäst
  • 125 g smält smör

Gör så här:

Ljumma mjölken och häll hälften i en bunke. Smula i jästen och rör tills den löst sig. Blanda i mjölet och rör till en jämn smet. Tillsätt resten av mjölken. Smält smöret och låt det svalna. Under tiden låter du smeten jäsa cirka 30 minuter. Tillsätt därefter det avsvalnade smöret. Grädda.

 


Kommentar av Ullice
22 mars 2013

måste pröva - när vi var små fick vi jästpannkakor med lingon o grädde det va så gott

Kommentar av Joos
13 juni 2011

Vedervärdigt! Alldeles för mycket smör vilket hämmade degens resning under gräddning och vidare dominerade all smak. Stabbig och läskig. 1/5.

Svar av Z
8 juli 2011

Hmm dags att lära sig skillnaden på margarin och smör? =)

Kommentar av Gustav Sörnäs
8 maj 2009

Väldigt god. Min mamma gräddade vofflorna.

Kommentar av ygju
1 april 2009

bra

Kommentar av Drutten
20 mars 2010

Mycket frasig och god som dessutom inte fastnar i våffeljärnet. Denna gör vi igen!

Kommentar av Anders
17 mars 2008

Trevligt recept! Lättlagat och gott.

Kommentar av Karin Petersson
24 mars 2008

Hej, Tack för en jättebra våffelsida. Jag har ett stort problem, tål inte bakpulver, därför blev jag jätteglad när du har två varianter med jäst i stället.

Tusen tack, Karin P

 

Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Julkakor

Julens godaste fruktkaka med punsch och vanilj!

Vi älskar fruktkakor! Till jul är de söta kakorna sprängfyllda med syltad frukt och russin ett måste. Årets nyhet blir fruktkaka smaksatt med punsch och vanilj.

Någonting mer klassiskt till jul än fruktkakor är svårt att tänka sig. Och nästan alltid blir dessa välmatade kakor bättre i smaken om de bakas i god tid före jul och får vila svalt tills de ska serveras. Många bakar den tyska varianten, stollen som är fylld med mandel. Andra vill ha en gammaldags korintkaka där de lite syrliga korinterna sätter smaken. Vår klassiska fruktkaka med citronskal och syltad apelsinskal är perfekt till julkaffet, te eller het glögg. Nytt för den här julen är ett recept på fruktkaka med vanilj och punsch. Passar perfekt att servera i tunna skivor till glöggen en kylig vintereftermiddag. Baka den redan nu och lagra den till jul så hinner smakerna bli ännu bättre.

 julkakor.se

Kladdkakor

Nya kladdiga kakor

Kladdkaka är mångas favoritkaka. På kladdkakor.se finns alltid recepten du behöver. Bara att slå på ugnen!

kladdkakor.se

Brödrecept

Utflykt!

Dags för utflykt i solskenet! Baka ett gott utflyktsbröd som passar ostmackan!

hembakatbrod.se


Kaffedrinkar

Höj värmen!

Höj temperaturen med en värmande kaffedrink!

Vad sägs om en klassisk Irish coffe, en fåtölj och en god bok? Eller kanske en Café Orange, när kvällskylan kommer krypande.

Så tänd stearinljusen och hämta favoritfilten. Sen är det bara kaffedrinken som saknas...

 kaffedrinkar.se