Matiga potatisvåfflor med fetaost

Antal personer

Du behöver:

  • 300 g potatis av mjölig sort
  • en nypa salt + nymalen vitpeppar
  • 3 äggulor + 1 helt ägg
  • 1 dl grädde
  • 5 msk smulad fetaost
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk hackad mejram, timjan eller oregano
  • 1-2 rivna vitlöksklyftor
  • 3 äggvitor

Gör så här:

Pressa nykokt potatis som fått svalna, alternativt kall överbliven potatis igenom en potatispress. Skilj äggula och vita åt på tre av äggen. Rör ner 3 äggulor och 1 helt ägg, grädde, vetemjöl, bakpulver, örterna och vitlöken i potatisen. Salta, peppra och rör slutligen i den rivna fetaosten. Blanda så snabbt som möjligt ihop till en smet. Om du rör för länge riskerar smeten bli seg. Låt smeten vila 10-15 minuter, så den får tid att svälla. Vispa de 3 äggvitorna med salt till hårt skum och vänd försiktigt ner det i smeten. Grädda och servera genast, gärna med en grönsallad.

 


Kommentar av ola
29 januari 2012

Skulle man kunna ha de här som tillbehör till soppa?

Redaktionens kommentar
Det går säkert alldeles utmärkt! Ett bra sätt att göra soppan till en hel måltid...
Kommentar av Devilholk
8 februari 2009

Provade dessa våfflor idag. Det blev fyra rejält matiga våfflor. Jag åt dessa med sallad, kokt påläggsskinka, gröna oliver och creme fraishe (+stavning).

Jag blev glatt överraskad av hur goda dessa våfflor var.

Man blir riktigt mätt också!

Kommentar av Pomp
21 september 2010

Ungefär hur många blir det?

 

Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Nudelwok

Snabb nudelwok till vardag och fest

Kryddig kycklingwok på nudlar eller kanske en nudelsallad med lax?

kycklingrecept.nu

Bakabullar

Äppelbullar

Ingenting går upp mot varma bullar... Baka äppelbullar och lyft fikat till oanade höjder!

bakabullar.se


Bärlyx!

Smak av sommar

Bär är sommarlyx hela året! Tjuvstarta sommaren med paj med blåbär och hallon.

Kanske har du frysen full av trädgårdens och skogens skörd? Annars hittar du bären i frysdisken året om.

Ta mellanmålet till nya höjder med en härlig hallonsmoothie, eller koka kräm på dina egna favoritbär!

Köpevarianten kan aldrig mäta sig med din egen nyponsoppa en kylig morgon...

 bärrecept.se