Matiga potatisvåfflor med fetaost

Antal personer

Du behöver:

  • 300 g potatis av mjölig sort
  • en nypa salt + nymalen vitpeppar
  • 3 äggulor + 1 helt ägg
  • 1 dl grädde
  • 5 msk smulad fetaost
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk hackad mejram, timjan eller oregano
  • 1-2 rivna vitlöksklyftor
  • 3 äggvitor

Gör så här:

Pressa nykokt potatis som fått svalna, alternativt kall överbliven potatis igenom en potatispress. Skilj äggula och vita åt på tre av äggen. Rör ner 3 äggulor och 1 helt ägg, grädde, vetemjöl, bakpulver, örterna och vitlöken i potatisen. Salta, peppra och rör slutligen i den rivna fetaosten. Blanda så snabbt som möjligt ihop till en smet. Om du rör för länge riskerar smeten bli seg. Låt smeten vila 10-15 minuter, så den får tid att svälla. Vispa de 3 äggvitorna med salt till hårt skum och vänd försiktigt ner det i smeten. Grädda och servera genast, gärna med en grönsallad.

 


Kommentar av ola
29 januari 2012

Skulle man kunna ha de här som tillbehör till soppa?

Redaktionens kommentar
Det går säkert alldeles utmärkt! Ett bra sätt att göra soppan till en hel måltid...
Kommentar av Devilholk
8 februari 2009

Provade dessa våfflor idag. Det blev fyra rejält matiga våfflor. Jag åt dessa med sallad, kokt påläggsskinka, gröna oliver och creme fraishe (+stavning).

Jag blev glatt överraskad av hur goda dessa våfflor var.

Man blir riktigt mätt också!

Kommentar av Pomp
21 september 2010

Ungefär hur många blir det?

 

Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Surdegsbröd

Hembakat med klass

Känslan av att ha bakat eget, riktigt gott bröd är fantastisk. Med bara mjöl, vatten, salt och lite jäst lyckas du med ljust surdegsbröd!

surdegsbrod.se

Kakor

Äppelfest!

Äpplen kan användas till de mest skilda rätter. Från äppelmos till kryddig äppelkaka.

bakakaka.se


Muffins

Räddningen i en veckad pappersform

När det plötsligt knackar på dörren är det skönt att ha en snabb fikalösning till hands. Kladdkakemuffins kan vara räddningen!

Snabbakade, enkla och oemotståndliga - muffins finns i många skepnader och fungerar alltid. Allt från morotskaka i muffinsform, via svartvinbärsmuffins till riktigt fullproppade nöt- och chokladmuffins som kan fresta de flesta.

Gör en maffig efterrätt på några minuter: klyv en chokladmuffin och fyll med vispad grädde och banan. Eller servera morotssconesmuffins med smör och apelsinmarmelad...

 bakakaka.se