Matiga potatisvåfflor med fetaost

Antal personer

Du behöver:

  • 300 g potatis av mjölig sort
  • en nypa salt + nymalen vitpeppar
  • 3 äggulor + 1 helt ägg
  • 1 dl grädde
  • 5 msk smulad fetaost
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk hackad mejram, timjan eller oregano
  • 1-2 rivna vitlöksklyftor
  • 3 äggvitor

Gör så här:

Pressa nykokt potatis som fått svalna, alternativt kall överbliven potatis igenom en potatispress. Skilj äggula och vita åt på tre av äggen. Rör ner 3 äggulor och 1 helt ägg, grädde, vetemjöl, bakpulver, örterna och vitlöken i potatisen. Salta, peppra och rör slutligen i den rivna fetaosten. Blanda så snabbt som möjligt ihop till en smet. Om du rör för länge riskerar smeten bli seg. Låt smeten vila 10-15 minuter, så den får tid att svälla. Vispa de 3 äggvitorna med salt till hårt skum och vänd försiktigt ner det i smeten. Grädda och servera genast, gärna med en grönsallad.

 


Kommentar av ola
29 januari 2012

Skulle man kunna ha de här som tillbehör till soppa?

Redaktionens kommentar
Det går säkert alldeles utmärkt! Ett bra sätt att göra soppan till en hel måltid...
Kommentar av Devilholk
8 februari 2009

Provade dessa våfflor idag. Det blev fyra rejält matiga våfflor. Jag åt dessa med sallad, kokt påläggsskinka, gröna oliver och creme fraishe (+stavning).

Jag blev glatt överraskad av hur goda dessa våfflor var.

Man blir riktigt mätt också!

Kommentar av Pomp
21 september 2010

Ungefär hur många blir det?

 

Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Varm vego

Varm vegogryta med quorn och chili!

Vego kan smaka fantastiskt. Prova en chili sin carne som inte skäms för sig.

grytrecept.se

Rostade tillbehör

Egna rotfruktschips till helgen

Det är ofta tillbehören som sätter gör måltiden till något extra. Hemgjorda rotfruktschips är lätt att göra och det perfekta tilltugget till soppa eller som fredagsmys.

helgmenyn.se


Julgodis

Hemgjort julgodis

Bästa julgodiset är hemgjort, snyggt som gåbortspresent eller på ett överdådigt gottebord till jul. Och enkelt att göra - som nougatgodis med hasselnötter!

Chokladen står ofta i centrum när det gäller julgodis, men det finns många andra fantastiska smaker att variera med. Nötter, som de är, i form av nougat som i nougatgodis, eller kanske i honungsskorpor med hasselnötter och vanilj, är helt oemotståndliga. Visst hör även skorporna hemma vid godisskålarna? Smaksatta med kardemumma passar de bra till såväl glögg som starkt kaffe.

Finns det förresten några trista pepparkakor över? Gör snabba och superenkla, apelsinsmakande pepparkaksbollar - trasiga pepparkakor har aldrig smakat bättre!

 julgodisrecept.se