Matiga potatisvåfflor med fetaost

Antal personer

Du behöver:

  • 300 g potatis av mjölig sort
  • en nypa salt + nymalen vitpeppar
  • 3 äggulor + 1 helt ägg
  • 1 dl grädde
  • 5 msk smulad fetaost
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk hackad mejram, timjan eller oregano
  • 1-2 rivna vitlöksklyftor
  • 3 äggvitor

Gör så här:

Pressa nykokt potatis som fått svalna, alternativt kall överbliven potatis igenom en potatispress. Skilj äggula och vita åt på tre av äggen. Rör ner 3 äggulor och 1 helt ägg, grädde, vetemjöl, bakpulver, örterna och vitlöken i potatisen. Salta, peppra och rör slutligen i den rivna fetaosten. Blanda så snabbt som möjligt ihop till en smet. Om du rör för länge riskerar smeten bli seg. Låt smeten vila 10-15 minuter, så den får tid att svälla. Vispa de 3 äggvitorna med salt till hårt skum och vänd försiktigt ner det i smeten. Grädda och servera genast, gärna med en grönsallad.

 


Kommentar av ola
29 januari 2012

Skulle man kunna ha de här som tillbehör till soppa?

Redaktionens kommentar
Det går säkert alldeles utmärkt! Ett bra sätt att göra soppan till en hel måltid...
Kommentar av Devilholk
8 februari 2009

Provade dessa våfflor idag. Det blev fyra rejält matiga våfflor. Jag åt dessa med sallad, kokt påläggsskinka, gröna oliver och creme fraishe (+stavning).

Jag blev glatt överraskad av hur goda dessa våfflor var.

Man blir riktigt mätt också!

Kommentar av Pomp
21 september 2010

Ungefär hur många blir det?

 

Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Julkakor

Julens godaste fruktkaka med punsch och vanilj!

Vi älskar fruktkakor! Till jul är de söta kakorna sprängfyllda med syltad frukt och russin ett måste. Årets nyhet blir fruktkaka smaksatt med punsch och vanilj.

Någonting mer klassiskt till jul än fruktkakor är svårt att tänka sig. Och nästan alltid blir dessa välmatade kakor bättre i smaken om de bakas i god tid före jul och får vila svalt tills de ska serveras. Många bakar den tyska varianten, stollen som är fylld med mandel. Andra vill ha en gammaldags korintkaka där de lite syrliga korinterna sätter smaken. Vår klassiska fruktkaka med citronskal och syltad apelsinskal är perfekt till julkaffet, te eller het glögg. Nytt för den här julen är ett recept på fruktkaka med vanilj och punsch. Passar perfekt att servera i tunna skivor till glöggen en kylig vintereftermiddag. Baka den redan nu och lagra den till jul så hinner smakerna bli ännu bättre.

 julkakor.se

Fikaklassiker

Favoritfika – sockerkakor med choklad eller citron!

Ibland vill man tillbaka till grunden i berg av muffins och cupcakes. Vi slår ett slag för en hederlig sockerkaka till eftermiddagsfikan.

sockerkakor.se

Bakabullar

Äppelbullar

Ingenting går upp mot varma bullar... Baka äppelbullar och lyft fikat till oanade höjder!

bakabullar.se


Glutenfritt

Glutenfritt helt enkelt

Peppar&Salt har glutenfria recept och inspiration till alla måltider! Din egen müsliblandning med mandel och quinoapuffar kan förgylla den gråaste vintermorgon.

Färdig glutenfri mjölmix behöver inte vara lösningen! Till brunchen smakar scones bäst, rykande heta. Vissa rätter är naturligt glutenfria, som risotto med smak av saffran. En krispig pizzabotten gjord på polenta räddar fredagsmyset och till efterrätt serveras förstås en tunn skiva lyxig chokladkaka tillsammans med grädde och färska bär...

 glutenfriarecept.se